Časovni razvoj zelene strehe v 20 mesecih

Vse fotografije zelene strehe so bile posnete šestega v mesecu ali dan prej ali dan pozneje (čeprav pri vseh piše datum šesti v mesecu).

 

06. 10. 2020 – Ozelenitev s potaknjenci sedumov in gnojenje. Ozelenitev s potaknjenci sedumov je najboljša opcija ozelenitve strehe v teoriji in praksi. To je edini naravni način razmnoževanja rastlin na strehi, ki se uporablja pri komercialnem ozelenjevanju streh. V naravi sedum stegne vejico v smeri prazne podlage. Ta vejica potem razvije lasaste korenine, ki so osnova za razvoj nove rastline. Čez čas se rastlina oddvoji od matične rastline. Tehnika ozelenjevanja strehe s potaknjenci sedumov pomeni, da najprej nasekamo odrasle rastline. Potem tako dobljene sekance potaknemo na pripravljeno strešno rastlino in razvoj novih rastlin zelene strehe se začne takoj.

 

06-10-2020 - Časovni razvoj zelene strehe

 

06. 11. 2020 – Zelena streha je bila zalivana tri tedne po ozelenitvi skoraj vsak dan. Zalivanje sicer ni bilo dosledno vsak dan. Vmes je pomagal tudi dež. Zalivanje v prvih treh tednih sicer ni obvezno, je pa koristno, ker z njim dosežemo, da preživi več potaknjencev in streha je v končni fazi hitreje prekrita z rastjem. Stanje potaknjencev sedumov je po pričakovanjih navidezno slabše kot ob ozelenitvi, ker razvoj korenin iz njih črpa energijo. Potaknjenci so zdaj fiksirani v podlago zaradi razvoja koreninskega sistema, kar se čuti, če se jih nežno pobeza s prstom. Razvoj zelene strehe poteka v skladu s pričakovanji.

 

06-11-2020 - Časovni razvoj zelene strehe

 

06. 12. 2020 – Zelena streha je pod snegom. V zimskih razmerah je idealno, če na zeleni strehi leži sneg, ker so sedumi rastline trajnice, ki so aktivne celo leto. Če je na njih sneg, jih to v bistvu greje v času, ko so zunaj negativne temperature in veter. Po drugi strani imajo vedno dovolj vlage za rast. Sneg je za sedume pozimi torej inkubator. Seveda se pod snegom razvija samo koreninski sistem, nadzemni deli pa ne, kar pa je splošna značilnost razvoja sedumov v celotnem zimskem obdobju ter tudi pozno jeseni in zgodaj spomladi.

 

06-12-2020 - Časovni razvoj zelene strehe

 

06. 01. 2021 – Sneg je skopnel in situacija na površini izgleda približno enako ali celo morda še slabše kot pred dvema mesecema. To je normalno, ker se zelena streha intenzivno razvija pod površjem. Sneg, ki je na zeleni strehi v zadnjem mesecu ležal približno polovico časa, je razvoj korenin pospešil, kar je zelo dobro za spomladanski rezultat. Dobro je tudi to, da je vreme pogosto padavinsko, da je rastne površina ves čas vlažna. Padavine pozimi niso življenjskega pomena zaradi jutranje kondenzacije, a so zagotovo koristne.

 

06-01-2021 - Časovni razvoj zelene strehe

 

06. 02. 2021 – V preteklem mesecu je bilo nekaj snežnih padavin, kar je dobro, ker so bile rastline zelene strehe tudi v tem mesecu več kot polovico časa pod snegom. To pomeni, da imajo ob topljenju snega sedumi tudi konstantno veliko vode oz. vlage. Koristno je tudi to, da imamo to zimo zelo redko temperature pod ničlo. Rastline na zeleni strehi se namreč najpočasneje razvijajo, če je suha in mrzla zima. Če je na strehi sneg, je vseeno, kako mrzla je temperatura zraka. Povsem normalno je, da situacija na površini izgleda nespremenjeno.

 

06-02-2021 - Časovni razvoj zelene strehe

 

06. 03. 2021 – Situacija zelene strehe izgleda zelo podobno ali navidezno celo slabše kot februarja. To je popolnoma pričakovano in normalno, ker se ves čas razvija koreninski sistem in iz površinskega dela potaknjencev, katerih ostanki so vidni, črpa še zadnje preostale zaloge hrane (če so te sploh še prisotne). Potaknjenci na površju so torej posušeni in odmrli, življenjska energija rastlin pa se je prelila v koreninski sitem, ki čaka ugodne pogoje, da bo sprožil razrast sedumov na površju. Snega v preteklem mesecu ni bilo z izjemo večernega sneženja prejšnji dan.

 

06-03-2021 - Časovni razvoj zelene strehe

 

06. 04. 2021 – Navidezno situacija ni drugačna, kot je v marcu, vendar je bilo ob ogledu zelene strehe od blizu opaženo, da je na strehi veliko majhnih poganjkov (sicer ene sorte sedumov). To pripisujemo ugodni zimi (ne premrzla in dosti pokritosti s snegom), saj pred gnojenjem tovrstni spomladanski poganjki niso običajni in bi bilo normalno, da bi bila situacija na strehi enaka, kot je bila prejšnji mesec in praktično celotno zimo. Kdaj so se poganjki razvili, se ne ve, ker na strehi ni bilo opravljenega ogleda od zadnjega zalivanja v oktobru 2020. Domnevamo pa, da se je to zgodilo v marcu. Zelena streha je bila pognojena 25. 03. 2021, vendar ta datum ni relevanten, ker tedaj streha ni bila zalita. Zalil jo je šele dež 03. 04. 2021, kar pomeni, da se je gnojilo aktiviralo tedaj. Poln rezultat zimskega razvoja rastlin pod površino se bo tako pokazal najkasneje od šest do osem tednov po gnojenju, kar je med 15. 05. 2021 in 29. 05. 2021. To pomeni, da bo končen rezultat zimskega razvoja zelene strehe viden na fotografiji, ki bo posneta 06. 06. 2021.

 

06-04-2021 - Časovni razvoj zelene strehe

 

06. 05. 2021 – Situacija je zdaj popolnoma drugačna, kot je bila pred enim mesecem. Rastline zelene strehe so zaradi gnojenja pred dobrim mesecem pognale iz koreninskega sistema, ki se je razvijal pozimi, in prišle na površino. Pokritost strehe v tem trenutku kaže na izjemen uspeh. Zdaj je popolnoma jasno, da doozelenjevanje na tej strehi ne bo potrebno. Sedumi so zdaj zelo majhni, ker so mladi, in se bodo brez težav sčasoma razrasli na celotni površini zelene strehe. Fotografija izkazuje moč in dominacijo sistema potaknjencev, ki so edini relativno naraven in najenostavnejši način ozelenjevanja streh, nad drugimi sistemi ozelenjevanja.

 

06-05-2021 - Časovni razvoj zelene strehe

 

06. 06. 2021 – Pokritost površine zelene strehe z rastlinami je nekoliko večja, kot je bila pred enim mesecem, ker so sedumi nekoliko zrasli in ker so pognale tudi nekatere nove rastline, ki jih prej ni bilo oz. so bile tako majhne, da se jih na fotografiji ni videlo. Nekatere rastline, ki so bile pred mesecem dni zelene, so zdaj postale rdeče, kar je normalno, saj nekatere vrste sedumov spreminjajo barve glede na obdobje leta. Spomladanska ekspanzija je zdaj končana. Kakšnega večjega dodatnega prirastka zelene strehe do jeseni ne gre pričakovati. Potrebno je poudariti, da gre za mlade rastline, ki bodo še močno rastle, vendar je poleti ta rast praviloma minimalna.

 

06-06-2021 - Časovni razvoj zelene strehe

 

06. 07. 2021 – Pokritost zelene strehe je še nekoliko večja, ker se obstoječe rastline razraščajo, torej povečujejo. Na sliki se lepo vidi, da nekateri sedumi cvetijo, zato je barvni odtenek zelene strehe drugačen kot prejšnji mesec. To niti ni bilo pričakovano, ker smo imeli veliko dni s temperaturami dosti nad 30 stopinj Celzija. Rastline zelene strehe med hudo vročino praviloma stagnirajo, torej ne rastejo. Napredek gre tako pripisati nekaj kratkim ohladitvam, ko so padle tudi izdatne padavine.

 

06-07-2021 - Časovni razvoj zelene strehe

 

06. 08. 2021 – Brez sprememb zelene strehe.

 

06-08-2021 - Časovni razvoj zelene strehe

 

06. 09. 2021 – Brez sprememb zelene strehe.

 

06-09-2021 - Časovni razvoj zelene strehe

 

06. 10. 2021 – Zelena streha praznuje svoj prvi rojstni dan. Glede na standarde v stroki oz. pričakovan razvoj je njen razvoj hitrejši oz. nadstandarden, kar je značilno za vse naše zelene strehe. Nekatere ozelenjene strehe, ki jih izvaja konkurenca, niti v treh letih ne dosežejo, kar je doseženo na tej zeleni strehi v enem letu oz. še hitreje, ker je čez poletje ozelenjena površina bolj ali manj stagnirala, kar je normalno. Streha je pokrita že več kot 75 %, in tako je verjetno že od pozne spomladi, tako da smo v devetih mesecih dosegli tisto, kar nemška dobra praksa predvideva v dveh do treh letih. Seveda ne gre pričakovati, da je pri vsaki naši zeleni strehi tako, ker je vedno na delu več različnih dejavnikov – seveda tudi takih, na katere ljudje nimamo vpliva.

 

06-10-2021 - Časovni razvoj zelene strehe

 

06. 11. 2021 – Na fotografijah vidite, da rastline zelene strehe v različnih obdobjih leta spreminjajo barvo.

 

06-11-2021 - Časovni razvoj zelene strehe

 

06. 12. 2021 – Brez sprememb zelene strehe.

 

06-12-2021 - Časovni razvoj zelene strehe

 

06. 01. 2022 – Brez sprememb zelene strehe.

 

06-01-2022 - Časovni razvoj zelene strehe

 

06. 02. 2022 – Brez sprememb zelene strehe.

 

06-02-2022 - Časovni razvoj zelene strehe

 

06. 03. 2022 – Brez sprememb zelene strehe.

 

06-03-2022 - Časovni razvoj zelene strehe

 

06. 04. 2022 – Zelena streha je bila sredi marca pognojena in zaradi pogojev ekstremne suše takoj potem izdatno zalita, da je gnojilo začelo delovati. Po pričakovanju bistvene razlike v primerjavi s pred enim mesecem še ni, čeprav se že kaže komaj opazna večja pokritost površine s sedumi. Krajše deževje pred nekaj dnevi je vsekakor dobrodošlo za prihodnji razvoj rastlin. V naslednjih dveh mesecih se pričakuje bistvena sprememba na bolje.

 

06-04-2022 - Časovni razvoj zelene strehe

 

06. 05. 2022 – Zelena streha je v zadnjem mesecu bistveno povečala pokritost površine, saj so se rastline močno razrasle. Zdaj se vidi napredek, ki se je dogajal na koreninskem sistemu sedumov v hladnih mesecih. K izboljšanju je odločilno pripomoglo gnojilo. Pomembno je tudi, da je v zadnjem mesecu občasno deževalo. V naslednjem mesecu lahko pričakujemo še dodatno občutno rast rastlin.

 

06-05-2022 - Časovni razvoj zelene strehe

 

06. 06. 2022 – Zelena streha je v zadnjem mesecu v skladu s pričakovanji dosegla izjemno veliko rast in v enem mesecu pravzaprav odrasla. Pokritost strehe dosega približno 98 %. Glede na to, da se je to zgodilo v pičlih 20 mesecih, je razvoj te strehe močno nadstandarden. Dobra nemška vrtnarska praksa namreč predvideva pokritost zelene strehe, ozelenjene s potaknjenci, do 75 % v dveh do treh letih. S tem tudi zaključujemo poročanje o razvoju zelene strehe v časovnih sekvencah. Spodaj si lahko ogledate še nekaj slik strehe na današnji dan od blizu.

 

06-06-2022 - Časovni razvoj zelene strehe

 

Ekstenzivna zelena streha

 

Bujna poznopomladanska streha

 

Zelena streha od blizu

 

Zelena streha od blizu