Zelene strehe se vam vsestransko splačajo

Zelene strehe imajo številne prednosti, ki bi jih lahko razdelili na estetske, ekološke in ekonomske. Intenzivna, polintenzivna ali pa ekstenzivna zazelenitev so tri možnosti, ki si jih lahko investitorji izberejo glede na tip rastja. Intenzivne zelene strehe pomenijo grmovnice in drevje, polintenzivne pomenijo travo, medtem ko ekstenzivna zazelenitev pomeni ozelenjevanje s homulicami oziroma sedumi. Seveda se lahko odločite tudi za strešni vrt v pravem pomenu te besede in na strehi pridelujete zelenjavo oziroma zelišča. V vsakem primeru je koristno, da za izdelavo zelene strehe najamete profesionalnega izvajalca, ki bo poskrbel, da bo vaša ozelenitev strehe izvedena strokovno. To je namreč pogoj, da so ozelenjene strehe estetsko privlačne in da hkrati opravljajo vse tiste funkcije, katere v skladu s predvidevanji morajo.

 

 

Zelene strehe za tiste, ki ljubijo estetiko

Zelene strehe so s svojo podobo zagotovo prava paša za oči. Ozelenitev strehe se spreminja z letnimi časi. Pozimi so barve zaspane, motne, puste in so kot take usklajene z letnim časom. Rastje je takrat nizko, saj je zaradi mraza, vetra in tudi snega stisnjeno ob površino. Spomladi pa rastline oživijo iz spanja in prevzamejo žive, svetle in izrazite barve. Postanejo košate ter se dvignejo. V času cvetenja ozelenjene strehe kar naenkrat spremenijo barve in postanejo pisane. Jeseni pa se spet začnejo pripravljati na zimske razmere. V vetru predvsem poleti lepo zaplapolajo in opazovalec lahko vidi sunke vetra, ki se izrišejo na površini. Vsekakor lep in zanimiv pogled za esteta. Zelene strehe so žive in zato dihajo v skladu z naravo. Na objektu, ki je v glavnem zgrajen iz mrtvih materialov, ki se skoraj ali prav nič ne spreminjajo, so prijetna popestritev, ki v mrtvo naravo vnese življenje.

 

Ozelenitev strehe

 

 

Zelene strehe so del trajnostnega razvoja

V času, ko človek vsestransko obremenjuje naravo, so zelene strehe ukrep, s katerim pomagamo pri ohranitvi našega okolja, pa naj bo to na podeželju ali v mestnih betonskih in asfaltnih džunglah. Za tiste, ki imamo radi naravo, je izdelava zelene strehe neprecenljiva. Ne gre le za to, da tako pokažemo svoj naravi naklonjen odnos, ampak tudi pripomoremo k temu, da je zrak, ki ga dihamo, prijetnejši. Futuristi pravijo, da bodo v času, ko se bodo mesta zaradi hitrega naraščanja svetovnega prebivalstva širila, prav zelene strehe bolj ali manj edine, ki bodo ohranjale naravo v središčih človekove poselitve.

 

 

Ekstenzivna zazelenitev pripomore k vašemu zdravju

Zelena streha nima le estetske vrednosti, ampak tudi dviguje kakovost našega življenja, saj rastje nase veže prašne in strupene delce ter vlaži ozračje. Če živimo v bližini gozda ali travnika je to vsekakor koristno in blagodejno na naše zdravje. A ozelenjena strešna površina je tista, ki je v naši bližini in tako najbolj pripomore k našemu dobremu počutju. To je še posebej koristno za kronične bolnike in tiste, ki trpijo zaradi obolenja dihal. Za te je mikroklima, ki jo ustvarja rastje, ki domuje na objektu, v katerem živimo, neprecenljiva. Pomembno je tudi ohlajanje, ki ga zelena površina prispeva v poletnem času, saj blaži vročino, ki jo akumulirajo materiali, ki so proizvedeni na bazi kamna in nafte in ki nas v naših bivališčih vsepovsod obkrožajo.

 

Ekstenzivna zazelenitev strehe

 

 

Ekstenzivna zazelenitev ima tudi ekonomske prednosti

Četudi vas estetski in ekološki argumenti ne prepričajo, pa boste bržkone veseli dejstva, da vam ekstenzivna zazelenitev lahko znižajo obratovalne stroške in tako prihranijo denar. V času poletne vročine, ki je dandanes v naših krajih vse bolj prisotna, se umetni oziroma mrtvi materiali postopno vse bolj segrevajo. Nobena toplotna izolacija tu ni izjema. Na začetku vročine toplotna izolacija deluje optimalno, kasneje pa njena učinkovitost slabi, ker je vse bolj in bolj topla. Tako se dogaja, da boste morali v zgornjih prostorih bolj intenzivno uporabljati klimatsko napravo ali pa se bo zaradi naraščajoče temperature oziroma toplotnega sevanja od zgoraj kvaliteta bivanja slabšala. Rastline na strešni površini pa so živa bitja. In vsa živa bitja se morajo nekako obraniti pred vročino, če hočejo preživeti. Sreča je, da je rastlinam narava dala to naravno obrambo, zmožnost hlajenja. Tako preživijo tudi dolgotrajno hudo vročino. Vaša prednost je v tem, da je stranski učinek te obrambne reakcije to, da se vaši spodnji prostori ne bodo tako močno segrevali, saj bo velik del vročine zaradi »stražarjev« na vaši strehi prestrežen. In prihranili boste zaradi manjše uporabe klimatske naprave. Podoben proces se dogaja tudi pozimi ob mrazu, a so vaše koristi tam minimalne. Poleti pa je zgodba drugačna, saj so koristi občutne.