Zelena streha vam lahko celo omogoči prihranek

Zelena streha je v modernem gradbeništvu že zelo uveljavljena. Vse bolj je tako tudi v Sloveniji. Ne gre le za to, da je zelena streha estetsko čudovita, ampak ima celo vrsto pomembnih prednosti. V številnih zahodnih državah je zakonsko predpisana na objektih, saj tako naravi vrnemo del zelenja, ki smo ga morali uničiti, da bi lahko zgradili poslopje. To je zelo pomembno, saj so rastline tiste, ki proizvajajo kisik, brez katerega ljudje ne bi mogli dihati, torej živeti. Izdelava zelene strehe z vidika modernih držav ni le neka kaprica, katero bi izsilili okoljevarstveniki, ampak resen premislek in pot k trajnostnemu razvoju. V Nemčiji je tako kar deset odstotkov vseh ravnih streh ozelenjenih. Izdelava zelene strehe zahteva strokoven pristop. Pomembno je, kakšen je detajl zelene strehe in kakšno sestavo ima zelena streha. Vsekakor ni vseeno, kakšna je hidroizolacija zelene strehe.

 

ekstenzivna zelena streha

 

Zelena streha za nižje obratovalne stroške

Če je sestava zelene strehe ustrezna, če ste poskrbeli za primerno hidroizolacijo zelene strehe in če so detajli zelene strehe v skladu s stroko – skratka, če je bila izdelava zelene strehe ustrezna, bo vaša zelena streha delovala dobro. In če bo vaša zelena streha delovala in rastla dobro, boste deležni različnih prednosti, ki jih ozelenjena streha ima. Zelena streha vam lahko omogoči konkretne prihranke. V posebnih okoliščinah pozimi, vsekakor pa poleti, deluje izolativno. To pomeni, da boste prihranili pri obratovalnih stroških, saj boljša izolativnost pomeni tudi manjše uhajanje toplote v oziroma iz objekta. Izdelava zelene strehe vam tako lahko omogoči, da boste v poletnem času v etaži pod ozelenjeno streho dosti manj uporabljali klimatsko napravo, kot bi jo, če tovrstne strehe ne bi imeli. Vsaka mrtva toplotna izolacija se ob vztrajnem delovanju vročega zunanjega okolja pregreje. In ko je toplotna izolacija pregreta, ni več funkcionalna in vročina lahko začne s svojim vdorom v spodnje prostore. Rastline zelene strehe pa se nikoli ne pregrejejo, saj bi za njih to pomenilo gotovo smrt. Zato se rastline ohlajajo, kot jih je v milijonih let naučila narava. To pa pomeni, da bodo rastline toploto zaustavile in »stranski učinek« tega je, da bodo rastline preprečile vdor vročine v spodnje prostore. Tako boste prihranili pri uporabi klimatske naprave.

 

Izdelava zelene strehe mora biti strokovna

Kot pri vsaki drugi zadevi, morajo biti pravila stroke upoštevana tudi pri izdelavi zelene strehe. Ne gre le za to, da mora biti hidroizolacija zelene strehe ustrezna, da je potrebno skrbno načrtovati detajle zelene strehe in s tem sestavo zelene strehe. Pomembno je predvsem to, da podjetje, ki mu boste zaupali izdelavo zelene strehe, premore osebje, ki je dobro strokovno podkovano in izkušeno na področju zelenih streh. Če boste najeli naše podjetje, tako verjamemo, bomo presegli vaša pričakovanja. Za to področje smo namreč specializirani in naše osebje se z dejavnostjo ozelenjevanja streh ukvarja že dolga leta. Učili smo se od najboljših predvsem v tujini. Zato vedno poskrbimo, da bo vaša zelena streha vrhunska.

 

hidroizolacija zelene strehe

 

Zelena streha je raznolika: obstaja več različnih tipov!

Izdelava zelene strehe ni enoznačna, saj obstaja več različnih tipov ozelenjenih streh. Tako so znane intenzivna, polintenzivna in ekstenzivna zelena streha. Intenzivna zelena streha pomeni, da na njej rastejo drevesa in grmovnice, polintenzivna, da na njej raste trava, in ekstenzivna, da na njej rastejo homuljice oziroma sedumi. Na slednji lahko rastejo tudi mahovi in lišaji, a ne v naših krajih, saj je takšen tip rastja značilen za Skandinavijo in severno Evropo. Seveda je odveč poudarjati, da se izdelava zelene strehe razlikuje glede na opisane tipe.

 

Izdelava zelene strehe: kaj morate vedeti, preden se je lotite

Pomembno je, da je hidroizolacija zelene strehe protikoreninsko odporna. Na trgu obstaja veliko raznih protikoreninskih zaščit, ki so ali pa niso v skladu s stroko, a njihov namen je en sam: zaščititi hidroizolacijo pred prebojem korenin. Zato nima nobenega smisla vgrajevati protikoreninske zaščite, če je hidroizolacija proti koreninam odporna. In na trgu najdete dosti visokokvalitetnih hidroizolacij, ki so protikoreninsko odporne. Sestava zelene strehe mora biti takšna, da rastline nimajo niti premalo niti preveč rastnega substrata. Če debelina ozelenjene strehe ni zadostna, bodo rastline le težko uspevale. Če pa bo rastlinskega substrata preveč, bodo na streho zašli pleveli, ki bodo lahko ogrozili plast ciljnih rastlin. Gre za kompleksne zadeve, ki zahtevajo precej znanja in izkušenj, zato je najbolj varno, da za izdelavo zelene strehe angažirate izvajalca, ki bo predlagal pravi detajl zelene strehe in v splošnem poskrbel, da bo vaša zelena streha v končni fazi izgledala čudovito in da bodo rastline na njej zdrave.