Zelena streha vam lahko pomaga do dodatnih prihrankov

Zelena streha je v sodobni gradbeni dejavnosti že dodobra preizkušena. Tudi naša država na tem področju ni več izjema. Zelena streha je z vidika estetike res prekrasna, a to še zdaleč ni edini razlog, zakaj vam jo priporočamo. V zahodni Evropi je marsikje zapovedana z zakonom, saj je to edini način, da v sodobnih betonskih džunglah naravi vrnemo vsaj delček tistega, kar smo ji odvzeli. To gotovo ni kaprica razvitejših držav, ampak premišljeno početje, saj rastlinski svet proizvaja kisik, ki ga človek potrebuje za življenje. Izdelava zelene strehe torej pomeni dobro ekološko prakso. Nemčija se tako lahko pohvali z desetimi procenti zelenih streh, če kot celoto vzamemo vse ravne strehe, kar jih ta država premore. Izdelava zelene strehe na prvi pogled morda izgleda enostavno, a brez upoštevanja stroke lahko tudi na zeleni strehi vašega novega nadstreška pride do resnih težav. Pomembno je denimo že to, da je hidroizolacija zelene strehe ustrezna.

 

zelena streha

 

Zelena streha znižuje stroške, ki jih imate z ogrevanjem in hlajenjem

Ko ste vgradili ustrezno hidroizolacijo zelene strehe in ko ste poskrbeli, da je bila izdelava zelene strehe strokovna, se bo vaša nova zelena streha razvijala brez težav. Vaša dobro delujoča zelena streha vam bo omogočila kar nekaj koristi, s katerimi se lahko ekstenzivna zelena streha pohvali. Zelene strehe utegnejo biti zaslužne za občutne prihranke, ki se bodo poznali v vašem žepu, saj nekatere v zimskem in vse v poletnem obdobju dodatno izolirajo prostore pod sabo. Zaradi tega bo uhajanje toplota iz objekta pozimi in pritisk vročine v objekt poleti manjši. Izdelava zelene strehe tako pomeni, da bo poleti v prostoru pod ekstenzivno zeleno streho uporaba klime manjša. Umetna toplotna izolacija se namreč poleti slej ko prej pregreje, ko nanjo pritiska vročina, in v nekem trenutku je njena funkcija lahko močno okrnjena. Tedaj bodo spodnji prostori postali za bivanje dosti manj prijetni in potrebna bo uporaba klime. Rastlinam zelene strehe pa je življenjskega pomena, da se ne pregrejejo, saj bi bile v nasprotnem primeru uničene. Rastline tako uporabljajo samosvoje tehnike ohlajanja, ki so jih pridobile v času evolucije. Posledica tega je, da vročina skozi njih ne bo prodrla in v vaših bivalnih prostorih bo hladneje in klima ne bo potrebna ali pa jo boste uporabljali manj.

 

Izdelava zelene strehe s strani profesionalcev

Pomembno je, da v gradbeni dejavnosti vedno spoštujemo stroko. Ekstenzivna zelena streha tu ne more biti nobena izjema. To, da je hidroizolacija zelene strehe prava, je le dober začetek. Najvažneje je to, da ima tisti, ki se loti izdelave zelene strehe, zadostno strokovno znanje s področja zelenih streh. Če boste delo zaupali nam, smo prepričani, da boste s končnim stanjem vaše nove zelene strehe nadstreška zadovoljni. Področje namreč odlično poznamo in lahko se pohvalimo že z dobrim desetletjem bogatih izkušenj, kar je v Sloveniji zelo veliko. Znanje smo pridobivali predvsem s strani tujih poslovnih partnerjev, saj je bilo pred kakim desetletjem poznavanje tega dela gradbeništva pri nas relativno slabo. Zato smo pravi naslov, če želite, da bo vaša zelena streha odlična.

 

Zelena streha: vsi možni tipi

Izdelava zelene strehe se od enega do drugega tipa dosti razlikuje. Poznamo intenzivno, polintenzivno ter ekstenzivno zeleno streho (ki je odlična kot zelena streha nadstreška). Intenzivna zelena streha je tista, na kateri uspeva drevje ter grmovje. Polintenzivna je travnata, ekstenzivno pa pokrivajo homuljice oz. sedumi. Slednja pozna tudi mah in lišaj, a ne pri nas, ker je tu poleti za tak tip rastja prevroče. Izdelava zelene strehe je zelo drugačna pri vsakem tipu.

 

ekstenzivna zelena streha

 

Izdelava zelene strehe: česa ne smete pozabiti!

Najvažneje je, da vgradite hidroizolacijo zelene strehe, ki je odporna proti preboju korenin. Trg pozna številne tovrstne zaščite: nekatere so v skladu s stroko, nekatere pa ne! Edina funkcija, ki jo imajo, je zaščita hidroizolacije, katere korenine ne smejo predreti. Zato je bolje, da namesto ločene zaščite proti preboju korenin vgradite kar hidroizolacijo, ki je protikoreninsko odporna. Tako boste ubili dve muhi na en mah: zatesnili objekt in ga zaščitili proti preboju korenin. Poskrbite tudi zato, da bo na zeleni strehi nadstreška ravno prav substrata. Če ga bo preveč, boste imeli težave s pleveli. Če pa ga bo premalo, vaše rastline ne bodo tako močne in s tem lepe, kot bi lahko bile. Če nimate dovolj znanja na področju, je bolje, da najamete izkušenega izvajalca, ki bo poskrbel, da bo vaša zelena streha zdrava močna in prekrasna. Tako bo zadovoljeno estetskim standardom na eni strani in gradbeni funkcionalnosti na drugi strani. In tudi rastline bi bile navdušene, če bi le znale biti.