Kakšna je izolativnost zelene strehe?

Toplotna izolacija strehe je nekaj, na kar pri projektiranju hiše nikakor ne smemo pozabiti, in z njo ne smemo varčevati. Streha je namreč peta fasada in je poleg zidov in oken najbolj izpostavljen del našega objekta. Tu ne gre samo za meteorne vode, ki ves čas grozijo s svojim vdorom v naše bivališče. Gre tudi za vremenske vplive, kot so sunki vetra ter visoke in nizke temperature, ki na naš objekt vplivajo toplotno. Da bi si zagotovili udobnost in ugodje bivanja, je tako nujno, da zagotovimo ustrezno toplotno izolacijo strehe in navsezadnje tudi zidov in vgradimo kakovostna izolativna okna in vrata. Tako bomo preprečili, da bo v zgornji etaži bolj vroče, ob zidovih bolj hladno in prepišno ipd. Toda mati narava je neizprosna in ni le zob časa tisti, ki razkraja človekove kreacije, ampak lahko tudi vremenski vplivi zagrenijo bivanje v tem svetu, ki je okruten tudi do človeka in ne zgolj do živali in rastlin.

 

hidroizolacija zelene strehe

 

Toplotna izolacija strehe lahko tudi odpove

V času velike vročine, ki ji kar ni in ni konca, kar je v zadnjih letih vsakoletna stalnica, se naš objekt pregreva. Toplotna izolacija strehe in zidov je izdelana iz mrtvih materialov. Da ne bo pomote, gre za kakovostne materiale. A še tako kakovostni materiali, ki so namenjeni preprečevanju vdora toplote, se sčasoma pregrejejo in noč je pretopla in prekratka, da bi se ohladili. Posledica tega je, da so čedalje toplejši in ne opravljajo več svoje funkcije oz. jo opravljajo slabše, ker notranje prostore segrevajo kot radiatorji. Zato je v zgornjih etažah hiše poleti dosti topleje kot v spodnjih. Ljudje v takem primeru ne moremo ukreniti ničesar. Edina obramba je vgradnja še debelejše plasti toplotne izolacije strehe, a tudi ta se bo slej ko prej pregrela. Toda na voljo imamo živa bitja, ki nam lahko pomagajo.

 

Zelene streha na hiši je lahko izolacijski super junak

Zelena streha na hiši nas v svoji ekstenzivni izvedbi lahko kot nekakšen super junak reši pred poletnim pregrevanjem strehe. To je zagotovo ena od najpomembnejših prednosti zelene strehe, saj lahko zaradi nje prihranimo kar tretjino stroškov s klimatsko napravo. Za kaj gre?

Rastline zelene strehe na naši hiši se kot vsa druga živa bitja borijo za preživetje. Plošči ekspandiranega polistirena je povsem vseeno, ali je mrzla, topla, hladna ali vroča, ker gre za mrtev predmet. Rastlina pa je živo bitje, ki skuša preživeti v vseh, tudi težkih razmerah. Zato ta drobna bitja vrha sestave zelene strehe postanejo naši veliki zavezniki: v času vročine namreč te rastlinice preživijo le, če se hladijo. In to obvladajo zelo dobro, saj so se tega naučile v milijonih let evolucije. Za nas koristna posledica je to, da je hladneje tudi pod njimi, saj odbijajo vročino. Posledično bodo hladnejši tudi izolativni materiali pod hidroizolacijo zelene strehe in – kajpak – notranji prostori najvišje etaže.

 

zelena streha na hiši

 

Izolacijske prednosti intenzivne zelene strehe

V zimskem času zgoraj opisani efekt ekstenzivne zelene strehe zagotovo ni tako učinkovit kot je poleti. Na drugi strani pa so v zimskem in poletnem času na drugačen način učinkovite intenzivne zelene strehe. Tu prednost ni toliko v rastlinah, pač pa je v substratih, ki so v primeru te variante zelene strehe dosti debelejši, kot je to v ekstenzivni sestavi zelene strehe. Debelina substrata že sama po sebi pomeni večjo toplotno izolativnost. Ob dejstvu, da gre za substrate, ki so porozni, da lahko zadržujejo vodo, ki jo zelena streha na hiši potrebuje, in rahli, da lahko prosto odteka odvečna voda, je jasno, da gre za materiale, ki v sebi vsebujejo dosti zraka. Prav zrak je tisti, ki omogoča izolativnost. Torej so prednosti zelene strehe v smislu toplotne izolacije nesporne.