Ozelenitev terase je vsestransko ugodna in koristna

Ozelenitev terase oz. strešni vrt pomeni življenje znotraj vašega objekta. Dandanes so gradbeniki sposobni ustvariti prefinjene estetske linije, ki so še ne dolgo tega veljale za futuristične. A še tako čudovita umetna človeška kreacija ne seže niti do pasu čudesom, ki jih ustvarja narava. Živa kreacija je pač neprekosljiva. Rastline, s katerimi zelena streha postreže, so življenje, ki je pestro: ozelenitev terase ni nikoli enaka, ampak je vizualno drugačna v vsakem letnem času. Debelina zelene strehe ter lastna teža zelene strehe sta zanemarljivi v primeru, da si izberete ekstenzivno ozelenitev, ki jo je zelo lahko tudi vzdrževati in je tudi zelo pestra v estetskem smislu. Pozimi so njene rastline zaspanih, pastelnih barv in stisnejo se k tlom, da izgledajo, kot da bi jih povaljali z valjarjem. Spomladi se prebudijo in dvignejo. Barve postanejo žive in bleščeče. Proti poletju zacvetijo. Ko zapiha veter, cel tepih vzvalovi kot stepa ali prerija in poskrbi za vrhunsko estetsko doživetje. In potem se jeseni rastline počasi spuščajo in barve postajajo vse manj žive, dokler se cikel spet ne ponovi. V vsakem primeru vam ob taki strehi ne bo dolgčas, saj gre za celoletni ples rastlin, ki vedno prinese nekaj novega in drugačnega.

 

zelene strehe

 

Ozelenitev terase za nižje obratovalne stroške

Ozelenitev terase vam lahko omogoči tudi prihranek pri obratovalnih stroških. Rastline, ki sestavljajo zeleno streho, so preproga, ki je poleti prisiljena k hlajenju same sebe, ker je to edini način, da rastline preživijo. Debelina zelene strehe ni velika, a rastline kljub temu učinkovito hladijo objekt. Dobra novica je torej, da bo v etaži pod strešnim vrtom uporaba klime bistveno manjša, kot bi bila, če ekstenzivna zelena streha ne bi krasila vašega objekta. V primeru daljšega vročinskega vala se vam bo pregrela vsaka vrsta toplotne izolacije, kar pomeni, da bo pri svoji funkciji odpovedala. Za rastline pa pregretje pomeni smrt. Statično takšna streha ni problematična v smislu, da bi bilo treba predvideti bistvene ojačitve konstrukcije, ker  je lastna teža zelene strehe zanemarljiva.

 

Ozelenitev terase za daljšo življenjsko dobo materialov

Ozelenitev terase je pomembna tudi zato, ker podaljša življenjsko dobo materialov, ki so v streho vgrajeni. Vreme in letni časi počasi, a vztrajno uničujejo materiale, ki jih je vgradil človek. Zobu časa se ni mogoče izogniti in slej ko prej bo potrebna sanacija. Toda sanacijo lahko zelena streha odloži v daljno prihodnost. Za funkcionalnost strehe so namreč ključni hidroizolacijski materiali. Te je – če je le mogoče – potrebno ščititi pred UV žarki, visokimi nihanji temperature in mehaničnimi vplivi, kot je denimo toča. Če si omislimo ozelenitev ravne strehe, storimo točno to. Hidroizolacijske materiale skrijemo pred UV žarki in minimaliziramo temperaturne raztezke, saj so varno shranjeni pod zeleno streho, ki jih pozimi segreva in poleti hladi. In toča vsekakor ne bo mogla do njih, saj jih bo varovala dovolj debela plast rastnega substrata.

 

ozelenitev terase

 

Strešni vrt je koristen za zdravje

Strešni vrt proizvaja mikroklimo. Rastline prestrežejo prah in strupene delce. To pa vsekakor blagodejno vpliva na stanovalce, ki se gibljejo znotraj in v okolici objekta, ki se ponaša z zeleno streho. Ozelenitev terase je torej vsestransko koristna, saj je pod njo lažje dihati. Ne la zaradi prašnih delcev, ampak tudi zato, ker je naraven vlažilec ozračja, saj rastline ves čas oddajajo vlago, ko je ozračje suho in jo celo vlečejo nase, ko je ozračje vlažno, kar se v poletnem času zgodi ponoči. Zato so zelene strehe zelo primerne tudi za astmatike, še posebej, če je objekt v mestnem okolju, kjer je veliko asfalta in betona, ki generirata prah in sušita ozračje.

 

Strešni vrt je lahko tudi zelenjavni kotiček

Ja, prav ste prebrali. Na strehi lahko tudi gojite zelišča in imate svoj zelenjavni vrtiček. To je moderna praksa, ki je postala zelo razširjena v urbanih velemestih, ki so se spremenila v betonske in asfaltne džungle. A kaj takšnega si lahko kljub temu omislite tudi v Sloveniji, še posebej, če v bližini objekta nimate na voljo dovolj zemlje, ki bi jo želeli obdelati. V vsakem primeru je najboljša tista zelenjava, ki ste jo pridelali sami. Tako tudi veste, da ne vsebuje pesticidov in drugih škodljivih snovi, če ste se odločili za ekološko pridelavo.