Ozelenitev terase je vsestransko ugodna in koristna


Ozelenitev terase oz. strešni vrt pomeni življenje znotraj vašega objekta. Dandanes so gradbeniki sposobni ustvariti prefinjene estetske linije, ki so še ne dolgo tega veljale za futuristične. A še tako čudovita umetna človeška kreacija ne seže niti do pasu čudesom, ki jih ustvarja narava. Živa kreacija je pač neprekosljiva. Rastline, s katerimi zelena streha postreže, so življenje, ki je pestro: ozelenitev terase ni nikoli enaka, ampak je vizualno drugačna v vsakem letnem času. Debelina zelene strehe ter lastna teža zelene strehe sta zanemarljivi v primeru, da si izberete ekstenzivno ozelenitev, katero je zelo lahko tudi vzdrževati.

 

ozelenitev terase


Ozelenitev terase za nižje obratovalne stroške


Ozelenitev terase vam lahko omogoči tudi prihranek pri obratovalnih stroških. Rastline, ki sestavljajo zeleno streho, so preproga, ki je poleti prisiljena k hlajenju same sebe, ker je to edini način, da rastline preživijo. Debelina zelene strehe ni velika, a rastline kljub temu učinkovito hladijo objekt. Dobra novica je torej, da bo v etaži pod strešnim vrtom uporaba klime bistveno manjša, kot bi bila, če ekstenzivna zelena streha ne bi krasila vašega objekta. V primeru daljšega vročinskega vala se vam bo pregrela vsaka vrsta toplotne izolacije, kar pomeni, da bo pri svoji funkciji odpovedala. Za rastline pa pregretje pomeni smrt. Statično takšna streha ni problematična v smislu, da bi bilo treba predvideti bistvene ojačitve konstrukcije, ker  je lastna teža zelene strehe zanemarljiva.

 

zelene strehe


Strešni vrt je koristen za zdravje


Strešni vrt proizvaja mikroklimo. Rastline prestrežejo prah in strupene delce. To pa vsekakor blagodejno vpliva na stanovalce, ki se gibljejo znotraj in v okolici objekta, ki se ponaša z zeleno streho. Ozelenitev terase je torej vsestransko koristna.