Zelena streha ima pomen, ki daleč presega zgolj estetskega

Zelena streha je koristna prav za vse, ki gradijo objekt, in to ne glede na to, ali gre za poslovni ali bivalni objekt. Zelene strehe so del trajnostnega razvoja – še posebej, ker jih je mogoče izdelati z recikliranimi materiali. Gradnja zelene strehe koristi tudi vaši denarnici, ker lahko z njeno pomočjo v dolgih letih obratovanja objekta prihranite kar nekaj denarja pri obratovanju vaše stavbe. Ekstenzivna ozelenitev razbremeni izolacijo, zaradi česar bo vaša streha potrebna obnove bistveno kasneje, kot bi bila potrebna v primeru, če zelene strehe ne bi bilo. Zelena streha je zaslužna tudi za to, da bo v zgornji etaži vašega objekta v času vročine hladneje, kar pomeni, da boste prihranili pri obratovanju klimatske naprave: v nasprotju s splošnim prepričanjem sloj toplotne izolacije ne more nadomestiti ozelenitve. Rastline zelene strehe se v času vročega poletnega vremena hladijo, saj je to pogoj njihovega preživetja. Pozitiven stranski učinek tega naravnega procesa rastlin zelene strehe je v tem, da je ohlajena tudi streha kot celota. Tako se toplotna izolacija strehe v tem primeru ne bo pregrela, kar pa se sčasoma zgodi na vseh drugih strehah, ki se ne ponašajo z ozelenitvijo. V vsakem primeru pa naj velja previdnost, da je sestava za zeleno streho izvedena strokovno.


Zelena streha ni tako zelo enostavna, kot izgleda: izogibajte se zemlji!

Zelena streha vas bo v celoti zadovoljila le, če bo sestava za zeleno streho ustrezna. Detajl zelene strehe naj vedno zasnuje strokovnjak. Domače izdelana zelena streha, na katero nasujejo zemljo, je pot v neuspeh in razočaranje ter – ne nazadnje – v povsem odvečne stroške sanacije. Zemlje kot samostojnega rastnega sloja strokovnjaki v sestavi zelene strehe ne poznajo! 

 detajl zelene strehe


Zelena streha: sestava je ključna!

Če je sestava primerna, zelena streha deluje odlično. Zelena streha zahteva poseben substrat, ker so rastline izpostavljene vremenskim vplivom in velikim temperaturnim spremembam ob tem, da imajo le malo substrata, ki jim omogoča preživetje. Prav zato je že manjši spodrsljaj pri gradnji zelene strehe lahko zelo problematičen, ker lahko pomeni popoln neuspeh. Svetujemo vam, da najamete strokovnjaka, ker je pri zeleni strehi pomembnih veliko detajlov.

 

sestava zelene strehe z rastlinami