Zelena streha ima pomen, ki daleč presega zgolj estetskega

Zelena streha je koristna prav za vse, ki gradijo objekt, in to ne glede na to, ali gre za poslovni ali bivalni objekt. Zelene strehe so del trajnostnega razvoja – še posebej, ker jih je mogoče izdelati z recikliranimi materiali. Gradnja zelene strehe koristi tudi vaši denarnici, ker lahko z njeno pomočjo v dolgih letih obratovanja objekta prihranite kar nekaj denarja pri obratovanju vaše stavbe. Ekstenzivna ozelenitev razbremeni izolacijo, zaradi česar bo vaša streha potrebna obnove bistveno kasneje, kot bi bila potrebna v primeru, če zelene strehe ne bi bilo. Zelena streha je zaslužna tudi za to, da bo v zgornji etaži vašega objekta v času vročine hladneje, kar pomeni, da boste imeli ugoden hladilni učinek in prihranili pri obratovanju klimatske naprave: v nasprotju s splošnim prepričanjem sloj toplotne izolacije ne more nadomestiti ozelenitve. Rastline zelene strehe se v času vročega poletnega vremena hladijo, saj je to pogoj njihovega preživetja. Pozitiven stranski učinek tega naravnega procesa rastlin zelene strehe je v tem, da je ohlajena tudi streha kot celota. Tako se toplotna izolacija strehe v tem primeru ne bo pregrela, kar pa se sčasoma zgodi na vseh drugih strehah, ki se ne ponašajo z ozelenitvijo. V vsakem primeru pa naj velja previdnost, da je sestava za zeleno streho izvedena strokovno.

 

Zelena streha ni tako zelo enostavna, kot izgleda: izogibajte se zemlji!

Zelena streha vas bo v celoti zadovoljila le, če bo sestava za zeleno streho ustrezna. Detajl zelene strehe naj vedno zasnuje strokovnjak. Domače izdelana zelena streha, na katero nasujejo zemljo, je pot v neuspeh in razočaranje ter – ne nazadnje – v povsem odvečne stroške sanacije. Zemlje kot samostojnega rastnega sloja strokovnjaki v sestavi zelene strehe ne poznajo! Dobro je vedeti tudi, da protikoreninska zaščitna plast ni najboljša možna rešitev pri izgradnji zelene strehe. Bistveno bolje in pametneje je, da vgradite hidroizolacijsko membrano, ki je odporna proti koreninam.

 

detajl zelene strehe

 

Zelena streha: sestava je ključna!

Če je sestava primerna, zelena streha deluje odlično. Zelena streha zahteva poseben substrat, ker so rastline izpostavljene vremenskim vplivom in velikim temperaturnim spremembam ob tem, da imajo le malo substrata, ki jim omogoča preživetje. Dober substrat je hkrati lahko tudi učinkovita drenažna plast. Prav zato je že manjši spodrsljaj pri gradnji zelene strehe lahko zelo problematičen, ker lahko pomeni popoln neuspeh. Svetujemo vam, da najamete strokovnjaka, ker je pri zeleni strehi pomembnih veliko detajlov.

 

Sestava zelene strehe je lahko raznolika

Ekstenzivne zelene strehe lahko krasijo ravne strehe ali pa nas razveseljujejo s poševnih streh. V vsakem primeru gre za ozelenitev streh, ki ni le estetsko prekrasna, ampak tudi zelo koristna, zato se v nekaterih državah na nekaterih področjih dobi gradbeno dovoljenje le v primeru, če se investitor odloči za ozelenitev strehe. Na drugi strani poznamo intenzivno zazelenitev. V osnovi gre tu za travo (ki jo številni sicer klasificirajo kot polintenzivno ozelenitev), grmovnice in drevesa. Intenzivna zelena streha lahko postane pravi pravcati vrt ali celo park na strehi, na ali v katerem lahko preživljate svoj prosti čas. Tak pristop je še posebej popularen v velikih mestih, ki so betonske in asfaltne džungle.

 

Ker je Slovenija zelo zelena dežela, je zasebna intenzivna zelena streha pri nas prava redkost. Sestava strehe je seveda najbolj odvisna od tipa rastlinja, za katerega se bomo odločili. Ekstenzivne zelene strehe, kot je denimo zelena streha Xeroflor, imajo tako denimo zelo tanko debelino, torej je vegetacijska plast pri njih minimalna. Naše podjetje zazelenitev Xeroflor načeloma odsvetuje, ker gre za sistem tepiha, ki je bolj občutljiv, kot je denimo ekstenzivna zazelenitev s potaknjenci sedumov, katere prednost je v tem, da se vam tepih razvije na vaši strehi, torej nasilna selitev rastlin, kot je to pri sistemu tepihov, ni potrebna. Rastlina se najbolje počuti, če se je ne seli iz kraja v kraj, saj so rastline v naravi nemobilne. To je tudi edina zazelenitev, ki uporablja oz. posnema tehnike širitve, kot jih imajo tudi rastline same v naravi. Sicer traja nekaj več časa, da je proces razraščanja končan, a so take strehe dolgoročno tudi najbolj stabilne.

 

gradnja zelene strehe

 

Zelena streha je vsestransko priporočljiva

Prednosti zelene strehe so številne. Zelene strehe ščitijo hidroizolacijo pred vremenskimi vplivi in mehanskimi poškodbami. Na nek način dopolnjujejo toplotno izolacijo in vsekakor podaljšujejo življenjsko dobo hidroizolacijskih materialov, saj odklanjajo vpliv UV žarkov in preprečujejo visoka nihanja temperature ter s tem intenzivno krčenje in širjenje materialov. Za izvedbo zelene strehe je primerna zidana ali montažna hiša. Vseeno je, ali imate poševno ali ravno streho, strešna okna ali pa ste brez njih. Tudi njihova cena na kvadratni meter je ugodna.