Kakšne prednosti mi prinaša zelena streha?

Zelena streha ima celo vrsto zelo oprijemljivih prednosti. Pravzaprav ni nobenega tipa človeka, ki mu prednosti ozelenjene strehe ne bi ustrezale. Res je, da se ljudje razlikujemo. Nekateri stvari vidijo skozi čas in denar. Drugi so esteti in jim vizualna harmonija pomeni največ. Tretji so ekološko usmerjeni in jih močno skrbi za okolje v luči velikih podnebnih sprememb, ki se dogajajo. Četrti so navdušeni vrtnarji. In peti so za svoje zdravje pripravljeni storiti vse. Pri vseh navedenih tipih osebnostnih prioritet je zelena streha na hiši nekaj, čemur ne boste mogli reči ne, saj bodo argumenti prevladali.

 

Zelena streha vam prihrani obratovalne stroške

V času poletne vročine zelena streha na hiši omogoči konkretne prihranke, ki se vam bodo občutno poznali v denarnici. Ko je poleti res vroče, je namreč le vprašanje časa, kdaj se bo pregrela toplotna izolacija, ki jo imate  na strehi. Kot sončnih žarkov je na strehi namreč najbolj neugoden, zato je ta del objekta toplotno tudi najbolj obremenjen. Neživa toplotna izolacija deluje, dokler se ne pregreje. Potem svoje delo opravlja slabše ali dosti slabše – vse je odvisno od tega, ali ste je vgradili dovolj. V primeru ozelenjene strehe pa ste pridobili živega zaveznika, ki bo vaš objekt ščitil pred vročino. Rastline zelene strehe se namreč branijo pred vročino in se same ohlajajo, saj sicer ne bi mogle preživeti. Ker je vaš bivalni prosto pod njimi, to pomeni, da bodo odbijale toploto iz objekta, četudi bo poletje dolgo in vroče. To se vam bo poznalo pri prihranku klimatske naprave, saj jo boste (tako pravijo stranke z izkušnjami) uporabljali približno tretjino manj, kot bi jo sicer. Zaradi istega efekta bo hidroizolacija zelene strehe izpostavljena manjšim temperaturnim raztezkom, zato bo njena življenjska doba daljša, torej bo potreba za sanacijo nastopila bistveno kasneje, kot bi v primeru, če ekstenzivne zelene strehe na hiši ne bi imeli.

 

ozelenitev terase

 

Ozelenjene strehe so prave estetske lepotice

Zelena streha je živ organizem, ki menja svoj izgled v skladu z letnimi časi. Človeška bivališča so skoraj izključno zgrajena iz neživih materialov, s katerimi lahko ustvarjamo spremembo le z igro svetlobe, menjavo in prerazporejanjem pohištva in barvanjem zidov. Ozelenitev terase pa lahko cel objekt poživi, saj vanj vnese del žive narave, ki je pestra in spremenljiva. Barve ekstenzivne ozelenitve pokrivajo rdeče in zelene odtenke ter cvetijo v najrazličnejših barvah. Poleti so višje kot pozimi in tudi barve v poletnem času se močno razlikujejo od zimskih. Ker je odrasla zelena streha v bistvu visok rastlinski tepih, se rastline ob močnejšem vetru tudi lepo poigrajo in opazovalcu ustvarijo dodatno estetsko doživetje.

 

Pohodna zelena streha je pravi raj za vrtnarje

Če ste zagrizen vrtnar in/ali navdušen vrtičkar in živite v mestu ter nimate dovolj zemlje, ki bi zadovoljila vaše interese in potrebe, je pohodna zelena streha nekaj, kar absolutno morate imeti. Lahko si namreč omislite ozelenitev terase s travo, grmovnicami in celo drevjem, ki vam bo krajšala prosti čas, saj boste lahko izvajali svoj priljubljeni hobi. Na drugi strani si lahko omislite tudi manjši zeliščni ali večji zelenjavni vrt in lahko boste ponosni, saj boste svojo prehrano obogatili z domačimi povrtninami, ki jih boste pridelali kar na lastni hiši.

 

pohodna zelena streha

 

Zelena streha proti podnebnim spremembam

Ljudje uničujemo zelene površine, sekamo gozdove in onesnažujemo ozračje. Prav je, da damo tudi lastni osebni prispevek k temu, da okolje razbremenimo po lastnih močeh. Toda bivališče pač moramo imeti in hočeš nočeš bomo naravi iztrgali del zelenice. Zelena streha na hiši je lahko vračilo našega dolga naravi. Če smo že uničili travnik, da smo si postavili hišo, je lahko ozelenjena streha v kombinaciji z ozelenitvijo terase učinkovito povračilo, saj lahko na našem objektu ustvarimo skoraj toliko zelenih površin, kolikor smo jih naravi iztrgali.

 

Zelena streha lahko veliko naredi za naše zdravje

Zelena streha na hiši na sebe veže strupene in prašne delce, proizvaja kisik, porablja ogljikov dioksid, čisti zrak ter vlaži ozračje. Bivanje v takem okolju je bolj prijetno in zdravo. Gre torej tudi za investicijo v naše zdravje, ki pa je naše največje bogastvo.