Kaj vse moramo pripraviti, preden vgradimo zeleno streho?

Prvi ukrep za uspešno izvedbo zelene strehe se začne že v fazi projektiranja. Takrat se je treba odločiti za tip rastlin zelene strehe. Od tega je namreč odvisna debelina substrata zelene strehe in s tem tudi njegova teža. Statik mora namreč preračunati in projektirati oz. določiti ukrepe, ki bodo omogočili, da bo gradnja zelene strehe sploh fizično izvedljiva. Če objekt ni zadosti statično močan, zelene strehe namreč ne boste mogli vgraditi.

 

Hidroizolacija je življenjskega pomena za izvedbo zelene strehe

Ko sta postavljena nosilna površina (tu gre lahko za armiranobetonsko ploščo, leseno površino ali trapezno pločevino), je na vrsti hidroizolacija zelene strehe. Ta naj bo odporna proti koreninam. Izogibajte se t. i. protikoreninskim zaščitam hidroizolacije, saj je to daleč slabša (in dražja) opcija od tega, če je odporna že sama hidroizolacijska membrana. V okviru tega koraka, ki je izjemnega pomena, saj je namenjen vodotesnosti notranjih prostorov, je potrebno poskrbeti tudi za odvod vode z objekta. Pri tem je pomembno, da so odtočni kotlički iz takšnega materiala, ki je združljiv s hidroizolacijsko membrano. To ne omogoča le popolnega in enostavnega spajanja obeh elementov, ampak je to pomembno tudi zato, da v prihodnosti ne bo prihajalo do malenkostnega trganja hidroizolacije, ki bi bil posledica gibanja materialov zaradi temperaturnih razlik. Če so odtočni kotlički iz kovine, prihaja ob nihanju zunanje temperature do različnega gibanja kovine in hidroizolacijske membrane, ker se oba materiala na mrazu in vročini različno širita in krčita. Tako se hidroizolacijska membrana slej ko prej pretrga in v objekt začne – počasi, a vztrajno – teči voda. Če pa je odtočni kotliček iz materiala, ki je združljiv s hidroizolacijsko membrano, pa se odtočni kotliček in hidroizolacija krčita in raztezata enako, torej do poškodb hidroizolacijske membrane ne pride.

 

zelena streha izvedba

 

Toplotna izolacija odloča o obratovalnih stroških in udobju bivanja

V okviru gradnje zelene strehe je potrebno pozornost nameniti izbiri vrste in debeline toplotne izolacije. Ni toplotne izolacije, ki bi bila slabša ali boljša, imajo pa različni materiali različne karakteristike, zato vam priporočamo, da se glede vprašanja toplotne izolacije za nasvet obrnete na izvajalca zelene strehe. Še posebej je pomembno, da debelina toplotne izolacije ni premajhna. Tako se boste izognili toplotnim izgubam iz objekta pozimi in vdoru zunanje toplote v objekt poleti, na račun česar boste prihranili pri obratovalnih stroških. Seveda je tudi udobje bivanja večje, če je objekt ustrezno toplotno izoliran.

 

Izbira kakovostnega izvajalca zelene strehe je ključna

Izvedba zelene strehe je sestavljena iz teorije in prakse. Dober izvajalec zelene strehe mora biti ustrezno teoretično podkovan, saj se bo na ta način najlažje prilagodil vašim specifičnim potrebam in specifikam vašega objekta. Dobro je, da razume tudi sorodna področja (krovstvo, kleparstvo itd.), ki se z njegovim področjem dela prekrivajo. Ne glede na to, ali gre za veliko in zahtevno zeleno streho na hiši ali pa enostavno zeleno streho nadstreška, je uspeh (kar je v tem primeru optimalno uspevanje rastlin) odvisen od teoretičnega znanja in praktičnih izvedbenih izkušenj izvajalca zelene strehe. Zato vam priporočamo, da si izberete specialista, ki se ukvarja samo s tem, in ne izvajalca, ki ponuja celo vrsto raznoraznih storitev in je »mojster za vse«, saj po naših izkušnjah tovrstni izvajalci zelene strehe in posledično grešijo, kar je seveda v škodo strankam.

 

zelena streha na hiši