Ali ni zelena streha tako enostavna, da jo lahko vgradim sam? Dam gor zemljo, pa je?

Prvo pravilo izdelave zelenih streh je, da na zeleno streho zemlja ne sodi. Zemlja je sestavljena iz odmrlih organskih organizmov. Gre v bistvu za prah nulte frakcije, ki se zbija v kepe predvsem zaradi vlage. Če na streho nasujete zemljo, si povzročite celo vrsto problemov. Navidezno je to pametna odločitev, a je to dejansko zelo velika napaka. V naravnem okolju na tleh, kjer leži zemlja, je pod njo porozen in razdrobljen material. Običajno gre za takšne in drugačne peske, kamenje in skale, ki bolj ali manj prepuščajo vodo. Na drugi strani ti materiali v naravi vodo oz. bolje rečeno vlago tudi zadržujejo. Ko pride do padavin, voda namoči zemljo in steče skoznjo. Ko pride do kamnin, jih navlaži in višek odteče. V času suše (in tudi vročine), ko se zemlja čez dan pod soncem in pod vplivom vetrov presuši in iz nje vlaga izhlapi, ponoči iz plasti pod zemljo na površje vdre vlaga, ki zemljo navlaži, in rastline lahko iz nje vodo črpajo. Na strehi pa je zgodba drugačna. Pod nasuto zemljo zelene strehe niti nista beton ali les kot materiala nosilne površine, ampak je hidroizolacija zelene strehe, katere namen je ravno to, da ne prepušča vode navzdol. Seveda pa ne prepušča vode niti navzgor. Materiali v sestavi zelene strehe, ki so namenjeni pomoči pri drenaži oz. filtriranju vode z zelene strehe, ne delujejo ali pa hitro postanejo nefunkcionalni, če smo na streho nasuli zemljo, ker je ta sestavljena iz nulte frakcije, torej delci zemlje vse pore filtrirnih materialov zamašijo in drenaža sploh ne poteka ali pa poteka minimalno. Zato se tovrstna sestava zelene strehe v času padavin hitro spremeni v močvirje, kjer korenine rastlin zelene strehe gnijejo. V času suše pa je težava v tem, ker zemlja nima »zaledja« kamnin in zaloge vode, kot je to v naravi, zato se posuši, otrdi in popoka: vzpostavljeni so pogoji puščave.  Zato v takih pogojih izmenjevanja puščave in močvirja rastline ne preživijo dolgo; izjema so le določeni pleveli, ki streho hitro estetsko skazijo.

 

zelena streha na hiši

 

Izdelava zelene strehe naj bo profesionalna

Iz povedanega je razvidno, da še zdaleč ni vseeno, kakšen je detajl zelene strehe in katere materiale pri izdelavi zelene strehe uporabimo. Potrebno je uporabiti primerne substrate, ki se jih nameša za vsak tip strehe posebej. Zemlja se v substratih zelo redko uporabi. Če pa že, je zemlja zgolj ena od količinsko manjših komponent. Substrat zelene strehe mora biti drenažen in hkrati mora zadrževati vodo. Na tak način kompenziramo dejstvo, da so pogoji, v katerih morajo uspevati rastline zelene strehe, dosti bolj zaostreni, kot je to v naravnem okolju. Brez poglobljenega tehničnega znanja je bolje, da za delo najamete profesionalca, saj je ozelenitev streh dokaj občutljivo delo, kjer se amaterske napake hudo kaznujejo in takoj se lahko zgodi, da so stroški sanacije nekajkrat večji, kot bi bili, če bi za delo že takoj na začetku najeli profesionalca.

 

Debelina zelene strehe mora biti optimalna

Če delamo na tleh v zunanjem okolju, kot to počnejo klasični vrtnarji, ni tako pomembno, kakšna je debelina substratov oz. nasute zemlje. Tu pet, deset ali celo petnajst centimetrov manj ali več ne igra bistvene vloge. Vrtnarji celo pravijo, da preveč zemlje ali rastnega substrata niti ne more škoditi, ravno nasprotno. Če pa imamo zeleno streho, je zgodba povsem drugačna. Res je, da je lahko debelina rastnega substrata za intenzivne rastline navzgor neomejena. Toda pretiravanje v tej smeri ni ekonomično, ker z večjo debelino zelene strehe povzročimo večjo težo in s tem večjo statično obremenitev objekta, kar posledično pomeni večji strošek izgradnje objekta. Na drugi strani je v primeru ekstenzivne zazelenitve večja debelina lahko za ciljne rastline zelene strehe celo usodna. Ekstenzivno rastje namreč mora imeti slabše pogoje, saj se sicer hitro pojavijo intenzivni pleveli, ki ekstenzivno rastje premagajo oz. izrinejo. Zato mora biti debelina zelene strehe v vseh primerih optimalna in odstopanja so lahko le minimalna.

 

debelina zelene strehe