Ravne strehe imajo veliko prednosti, še posebej ozelenjene

Ravne strehe so v današnjem času zelo pogoste ne le zaradi številnih prednosti, ki jih imajo, ampak tudi zato, ker so materiali na področju izolacije ravnih streh toliko napredovali, da so danes ravne strehe povsem varne. Številni ljudje zmotno mislijo, da so za zamakanje na tovrstnih strehah krivi slabi materiali. Ampak to nikakor ne drži. V zadnjih desetletjih so hidroizolacijski materiali že toliko napredovali, da vsekakor omogočajo varnost. Kar pa je težava v naših krajih, je to, da so nekateri izolaterji še vedno priučeni (pa še to slabo) improvizatorji. Zato je pametna odločitev, da za izvedbo izolacij najamete nekoga, ki je ustrezno teoretično in praktično podkovan. To najlažje zagotovite tako, da preverite njegove reference in se morda pogovorite z njegovimi prejšnjimi strankami. Zadovoljna stranka iz preteklosti je najboljše priporočilo in zagotovilo varne prihodnosti. 

 

Ravne strehe vam omogočijo nižjo investicijo

Ozelenitev ravne streheRavne strehe so cenejše od poševnih, z njimi lahko prostor v zgornji etaži bistveno bolje izkoristite, poleg tega pa lahko uporabljate tudi zunanjo površino, saj je priročno – ravna! Ozelenitev ravne strehe pa pomeni njeno najboljšo zaščito. Tako namreč dosežemo, da so materiali ravne strehe zavarovani pred mehanskimi vplivi, termičnimi vplivi in UV sevanjem. To pa seveda bistveno podaljša njeno življenjsko dobo, saj materiali pod zelenim slojem, kot je denimo Xeroflor, zdržijo bistveno dlje. Izdelava zelene strehe je tako visoko priporočljiva, saj je to najboljši način, da prihranite dolgoročno. Tu ne gre za to, da bo sanacija pod ozelenjeno streho potrebna šele bistveno kasneje, kot bi bila brez nje. Gre tudi za to, da so zaradi zelene strehe lahko nižji tudi vaši obratovalni stroški. V času poletja se namreč  pod vročo sončno pripeko med vročinskimi valovi, ki so v današnjem času vse pogostejši, segrejejo prav vsi izolacijski materiali. In ko je izolacija enkrat pregreta, svojega dela poleti ne more več opravljati. Takrat stanovalci v zgornjih etažah izkusijo vdor vročine in posledično slabše bivalno počutje. Poleg tega je v takih razmerah potrebno bolj uporabljati klimatsko napravo, kar lahko postane zelo drago zaradi stroška električne energije. Če pa imate na strehi rastline, do pregretja nikoli ne bo prišlo, saj bi to pomenilo njihovo smrt. Rastline se namreč ohlajajo in stranski učinek je v tem, da s tem preprečujejo toploti vdor v notranje prostore. In tudi izolacijski materiali v strehi se bodo zaradi tega manj segreli.

 

Ravne strehe potrebujejo ustrezno zaščito, da so varne

Zaradi majhnih naklonov je zelo pomembno, da so ravne strehe ustrezno zaščitene. Z njih voda namreč ne odteka tako hitro, kakor s poševnih in običajno je, da se na njih dlje časa zadržujejo manjše količine vode tudi tedaj, ko padavine že ponehajo. Vsaka netesnost je tako velika težava, ki je povezana z zamakanjem. Ozelenitev ravne strehe tako pomeni najboljšo zaščito. Ozelenitev ravne strehe oziroma izdelava zelene strehe je tako kot zavarovalna polica, na podlagi katere smo lahko pod tovrstno streho brezskrbni. Na strehi s namreč najbolj občutljivi hidroizolacijski materiali, saj ti zagotavljajo vodotesnost objekta. Če jih prekriva zelena streha, bodo manj izpostavljeni UV žarkom ter raztezkom, ki so posledica menjavanja visokih in nizkih temperatur. Tudi v primeru toče je ni boljše zaščite, kot je zelena streha. Vaši izolacijski materiali so pod zeleno plastjo namreč varni, kot da bi bili v bunkerju. In prav je tako, saj preprečujejo vdor vodi v vaš objekt, kar je prva funkcija vsake strehe.

 

Izdelava zelene strehe mora biti strokovna oziroma ustrezna

Da bi bili z ozelenitvijo ravne strehe res povsem zadovoljni, je – kot smo že omenili – pomembno, da je izdelava zelene strehe opravljena v skladu s stroko. Strokovnjaki našega podjetja že dolga leta ozelenjujejo strehe pri nas in v tujini, zato je izdelava zelenih streh pri nas na najvišjem možnem nivoju. Izvajamo vse vrste ozelenitev ravnih streh, kot so npr. sistemi Xeroflor ali Aurig zelene strehe. Naša velika prednost je v tem, da smo za zelene strehe specializirani, torej se ne ukvarjamo z ničemer drugim. Tako lahko v miru sledimo razvoju stroke na tem področju in venomer izboljšujemo in nadgrajujemo sisteme, saj smo ozko usmerjeni. Ozka usmerjenost pa seveda ne pomeni, da se ne spoznamo tudi na druge izolaterske in kleparske procese. Prav to dodatno znanje nam omogoča, da učinkovito svetujemo našim strankam in poslovnim partnerjem. Naše zelene strehe so v veselje in ponos številnim lastnikom hiš v Sloveniji. Če bi se jim radi pridružili, vas vabimo, da nas pokličete. Z veseljem vam bomo svetovali in odgovorili na vsa vaša vprašanja.

 

Več o ekstenzivni zazelenitvi: https://www.zelena-streha.si/naravna-streha