Zelene strehe z najrazličnejšim rastjem

Zelene strehe se ponašajo z najrazličnejšimi vrstami rastlin. Zelena streha tako ni en in suhoparen standardiziran proizvod, čeprav je lahko tudi to, ker imamo stranke tudi s tovrstnimi željami, ampak je raznolika zadeva, ki se lahko prilagaja individualno željam vsake posamezne stranke. To pestrost omogoča tehnologija intenzivne ozelenitve, ki na strešni površini omogoča življenjsko okolje za skoraj vse rastline, ki si jih lahko zamislite. Izogibati se je potrebno zgolj visokim drevesom zaradi morebitnega udara vetra, saj pri tako visokih in masivnih rastlinah nič ne pomaga niti standardno varovanje z jeklenimi pletenicami, in pa rastlinam s svedrastimi koreninami, kot sta figa ali bambus, saj te rastline navrtajo vsako hidroizolacijo, četudi je odporna proti koreninam. Bambus lahko menda prevrta celo pločevino. Alternativa razgibanemu strešnemu vrtu je ozelenjevanje s trajnicami sedumi, ki jim slovensko rečemo homulice. Gre za preprosto ozelenitev, ki pa estetsko prav nič ne zaostaja za intenzivnim rastjem. Nasprotno, številni menimo, da ga estetsko celo prekaša.

 

zelena streha rastline

 

Zelene strehe vam omogočajo številne možnosti

Zelena streha s svojimi rastlinami ne bo pustila ravnodušnega nobenega ljubitelja rastja, saj se prav za vsakogar nekaj najde. Sedumi so hvaležne trajnice, ki jih klasificiramo kot rože, čeprav so bolj trdovratni in odporni kot najbolj trdoživi pleveli. In prav takšne karakteristike zahteva rastje, ki na strehi kljubuje velikim temperaturnim razlika in ostrim vremenskim pogojem, ki jih še zaostruje menjava letnih časov. Če bo na zeleni strehi kaj preživelo, bodo to homulice, ki za svoj obstoj potrebujejo le minimalno. Čeprav gre za enostavno rastje, pa še posebej v poletnem času presenetijo s svojo lepoto, ki je po eni strani divja in pristna, po drugi strani pa je razvidno, da gre za domače lepo vzgojene rastline, katerih osnovni namen je estetika. In, kar je najboljše: ne da jih ni treba kositi – ne smete jih kositi, saj jih tako uničite. Idealno za tiste, ki bi zelene strehe najraje samo gledali in z njimi ničesar počeli.

 

Strešni vrt je lahko način ponašanja pred znanci ali sosedi

Strešni vrt je vsekakor lahko nosilec prestiža. Če živite v mestu, je mogoče edini način, da pridete do obdelovalne površine, da se vozite na drugi konec mesta, kjer boste zaživeli kot vrtičkar ali vrtnar. Slabost tega je, da se morate voziti in včasih tudi čakati v cestnih zastojih. Do svojega vrtička tudi ne morete kadarkoli. Če pa imate ravno streho, na kateri ste si ustvarili svoj strešni vrt, lahko nanj vstopite kadarkoli in prihranite čas, ki ga bi sicer preživeli na poti do svojega vrtička na drugem koncu mesta.

 

strešni vrt

 

Zelene strehe so tudi koristne

Zelene strehe še zdaleč niso nekakšna nekoristna modna muha, ampak so zelo koristne. Ne samo zato, ker izboljšajo kakovost bivanja z ustvarjanjem bolj svežega in čistega ter zdravega zraka, ampak tudi zato, ker z njimi lahko celo prihranite. Na eni strani ščitijo hidroizolacijske materiale pred pregrevanjem in s tem povezanimi raztezki, ki jih uničujejo ter pred ultravijoličnimi žarki, ki jih naredijo toge in tako bolj dotrajane, ter tako podaljšujejo življenjsko dobo vaše strehe. Na drugi strani pa vam lahko zelene strehe celo neposredno prihranijo denar. Vsi klasični toplotni izolacijski materiali se namreč poleti v času vročinskih valov slej ko prej pregrejejo. Rastje na strehi pa se ne bo nikoli pregrelo, saj se hladi, ker je to nujno za njegovo preživetje. Ob tem pa seveda ne pusti vročini, da bi prodrla v spodnje prostore v tako veliki meri, kot bi, če rastlin na strehi ne bi bilo. Največje borke proti vročini so prav ekstenzivne zelene strehe. Tako boste prihranili pri obratovalnih stroških klimatske naprave.

 

Strešni vrt vam poživi duha

Komunikacija z živimi bitji je pomembna za človekovo zdravje in dobro počutje. Žal smo v sodobnem času zelo obremenjeni s številnimi obveznostmi in nimamo časa podati se v naravo. To je še posebej problematično za meščane, ki svoj omejeni prosti čas (pre)pogosto preživljajo obdani z mrtvimi materiali svojega doma. Če pa ste ponosni lastnik zelene strehe, boste imeli živa bitja oz. živo naravo ves čas na dosegu roke, še posebej, če gre za teraso, na katero lahko sedete in se počutite, kot da ste na travniku v naravi, saj na nek način tudi ste. V tem primeru je še bolj zanimiva intenzivna ozelenitev, ker si lahko na vaši terasi uredite pravi mali park in sredi betonske džungle v zavetju lastnega doma uživate v sadovih narave.