Zelena streha in njena sestava vse bolj zanimivi na trgu

Zelena streha in njena sestava, ki jo Slovenci najbolj cenijo, je ekstenzivna ozelenitev. Tovrstna zelena streha oz. sestava je – lahko bi rekli – nemška oz. avstrijska opcija, saj je ekstenzivna ozelenitev na področjih teh držav daleč najbolj pogosta. Tovrstna gradnja zelene strehe je v Nemčiji tako običajna, da je kar deset odstotkov vseh ravnih streh v Nemčiji ozelenjenih. Na drugi strani pa je v severni Italiji najpogostejša zelena streha oz. sestava strešni vrt ali park, ki v sestavi zelene strehe poleg trave vključuje drevesa in grmovnice. Morda takšna opcija izdelave zelene strehe v Sloveniji tudi ni tako priljubljena, ker je v primerjavi z ekstenzivno ozelenitvijo dosti cenejša in enostavnejša, učinek pa je – denimo v primeru, ko gre za ozelenitev terase – prav tako čudovit.

 

gradnja zelene strehesestava zelene strehe

 

Zelena streha oz. sestava, ki je najenostavnejša

To, da se Slovenci raje kot po Italijanih pri izbiri sestave zelene strehe zgledujemo po Nemcih, je vsekakor častno, saj so prav Nemci tisti, ki so v 60. letih prejšnjega stoletja izdelavo zelene strehe kot prvi vpeljali v sodobno gradbeništvo. Ozelenitev terase, ki je ekstenzivna, namreč ni le poceni, ampak je tudi praktična.

 

Ekstenzivna ozelenitev je najbolj praktična zelene streha

Ne le, da ekstenzivna ozelenitev ne zahteva veliko substrata in je zato lahka, s čimer vsekakor prihranimo pri statičnih zahtevah ojačitev, ki so potrebne v primeru, ko  gradnja zelene strehe predvideva zahtevne rastline, ki za svoje preživetje potrebujejo veliko rastnega substrata in boljše pogoje, ampak je tudi njeno vzdrževanje zelo nezahtevno. Sestava ekstenzivne zelene strehe namreč predvideva mahove in lišaje (pri nas ne, saj ta vegetacija uspeva le v severni Evropi) ali sedume oziroma homuljice (slovenske zelene strehe), ki pa so trajnice. Ker gre za trajnice, je streha lepo zelena v času celega leta in ne potrebuje novega nasajanja. Poleg tega košnja odpade, saj tu ni trave, ampak je rastje vedno zelo nizko.