Zelene strehe so koristne, vam, naravi in še lepe so po vrhu

Zelene strehe so vsestransko koristne. Ne gre le za to, da z njimi opravimo dobro delo do narave in s tem za vse ljudi ter naše zanamce, saj tako živi naravi vrnemo vsaj del zelenice, ki smo jo uničili, ko smo prekopali zemljišče, da smo lahko postavili stanovanjski ali poslovni objekt. Prav tako ne gre le za to, da gradnja zelene strehe polepša naš objekt in mu vdahne del življenja znotraj mrtvih in umetnih materialov. Gre predvsem za to, da nam rastline zelene strehe izboljšajo kakovost življenja in celo omogočajo prihranke pri obratovalnih stroških objekta. Ekstenzivna zazelenitev namreč v času poletne vročine hladi spodnje prostore, ker se mora rastje v času vročinskega valu samo ohlajati, saj je to nujno za njegovo preživetje. Stranski učinek tega pa je naš prihranek pri uporabi klimatske naprave. Še tako kakovostna toplotna izolacija v dolgotrajni vročini namreč dosti ne pomaga, saj se slej ko prej pregreje in preneha opravljati svojo funkcijo ali pa to opravlja slabše. V praksi pravijo, da bo klimatska naprava zaradi zelene strehe obratovala kar tretjino časa manj. Ob tem je potrebno poudariti, da bo zaradi stabilnejše temperature strešne sestave daljša tudi življenjska doba naše hidroizolacije, zaradi česar bo sanacija potrebna bistveno kasneje, kot bi bila potrebna, če ne bi bilo sestave zelene strehe.

 

sestava in debelina zelenih streh

 

Zelene strehe je potrebno vgraditi strokovno

Skoraj v vsakem od nas se skriva en delček vrtnarja. Veseli nas vrtičkarstvo, urejanje zelenice in podobno. Tudi zelene strehe bi se marsikdo lotil kar sam, saj je gradnja zelene strehe na videz zelo enostavna in podobna vrtnarjenju na tleh, na naravni raščeni površini. Mi vam tak pristop odsvetujemo. Rastline zelene strehe so tako koristne in navsezadnje pomembne za kakovost življenja v objektu, saj ustvarjajo mikroklimo in vežejo nase prašne in strupene delce ter tako pomagajo stanovalcem lažje dihati, tako da bi bilo škoda, če vam ne bi uspele zaradi pomanjkanja znanja in poznavanja stroke. Na strešni površini so razmere namreč dosti drugačne, kot so na tleh, zato je potrebno slediti smernicam stroke, saj lahko le na tak način dosežete optimalno delovanje zelene strehe. Debelina zelene strehe je tipičen primer. Če uporabimo premalo substrata, bo sestava zelene strehe neuspešna, zaradi česar bo rastje slabše uspevalo ali pa sploh ne bo. Če pa boste pretiravali in na streho dali preveč substrata, bo zagotovo prišlo do nepotrebne rasti plevelov in s tem dodatnega dela ter navsezadnje slabšega uspevanja ciljnih rastlin. Da o tem, da boste imeli povsem nepotrebne stroške zaradi prevelikih vgrajenih količin, sploh ne govorimo. Seveda pa je debelina zelene strehe le eno od vprašanj, na katere je potrebno poznati natančen odgovor. Tudi pravilna in uravnotežena sestava rastišča je izredno pomembna.

 

Sestava zelene strehe je zelo pomembna zaradi specifičnih razmer

Zelene strehe slovijo po tem, da so zelo stabilne in odporne. Toda to seveda še ne pomeni, da ni pomembno, kako jih vgradimo. Prav nasprotno. Na strešni površini so razmere pogosto dosti bolj ostre, ko so na tleh, kjer je zaradi razgibanosti terena dosti zavetja. Strehe pa so ravne in izpostavljene, saj so nad terenom. Tako je tam udar vročine, padavin in predvsem vetra pogosto močnejši kot v okolici. Rastje mora biti zato močno in trpežno. Imeti mora idealne pogoje, zato so pikolovsko natančne sestave zelene strehe zelo pomembne. Stroka na tem področju v zahodni Evropi šteje že polnih šest desetletij in v tem času smo strokovnjaki recepture izpilili do potankosti.

 

gradnja zelenih streh

Zelene strehe imajo na voljo manj virov kot talno rastje

Glavna funkcija objekta je, da v njem udobno bivamo in temu je vse podrejeno. Zato je za rastje na strešni površini na voljo le malo prostora. Omejeni smo v teži ter masi oziroma prostornini. Tako imajo drevesa, grmovnice in rože na tleh na voljo dosti več rastišča. In pod njim so razni peski, kamnine in podobni sedimenti, v katerih – če že drugega ne – se skrivajo vsaj zaloge vlage. Na streho, kjer vsega tega ni, saj je pod relativno tankim rastiščem zgolj umetna hidroizolacija, ki preprečuje vdor vode v objekt, zato nikoli ne dajemo navadne zemlje, če pa že, pa v zelo majhnih količinah. Potrebne so posebne mešanice substratov, ki vsebujejo dovolj vode in hranil.

 

Sestavo zelene strehe naj določi usposobljen profesionalec

Da bi se izognili neuspehu, je zelo pomembno, da se pred vgradnjo zelene strehe posvetujete s profesionalcem, ki pozna dognanja stroke na tem področju. Le tako bo vaša ozelenjena strešna površina vam v ponos ter veselje in bo hkrati opravljala tudi vse funkcije, ki so pomembne in koristne za vaše večje udobje in ugodje bivanja.