Zelene strehe nimajo le estetske funkcije

Zelene strehe so priporočljive za vse investitorje, ki gradijo ali obnavljajo stanovanjski ali poslovni objekt. Zelena streha je usklajena s trajnostnim razvojem, zato se bo njihovo število v prihodnosti le še povečevalo. Gradnja zelene strehe pa ima dobrodejen učinek tudi za vašo denarnico, saj ima kar nekaj pomembnih prednosti, s pomočjo katerih boste lahko znižali nekatere obratovalne stroške objekta. Ekstenzivna ozelenitev podaljša življenjsko dobo hidroizolacije na strehi. Zelene strehe poskrbijo tudi za to, da bo vaša klimatska naprava v zgornji etaži vašega objekta v času poletne vročine obratovala manj: ni toplotne izolacije, ki bi lahko nadomestila zeleno streho ob dolgotrajni poletni vročini. Rastline zelene strehe namreč v času poletne vročine hladijo sebe, saj je to edini način, da lahko preživijo. Seveda pa pri tem rastline zelene strehe ne hladijo samo samih sebe, ampak hladijo tudi streho kot celoto, zato pri dolgotrajni in peklenski vročini ne pride do pregretja toplotne izolacije samo na tistih strehah, ki so ozelenjene. Poskrbeti pa je potrebno za to, da bo sestava za zeleno streho v skladu s stroko, saj pri snovanju te izvrstne strehe ne gre le za vprašanje debeline zelene strehe.


Zelene strehe zasnujmo pravilno!

Zelene strehe bodo delovale, če bo sestava za zeleno streho prava. Debelina zelene strehe je pri vsakem tipu zelene strehe drugačna. Res pa je, da so različne tudi formule rastnih substratov. Zemlje kot samostojnega rastnega nosilca stroka v sestavi zelene strehe ne pozna. Če pa se zemlja v strešnih substratih že pojavi, nastopa v zelo majhnih količinah.

 

sestava in debelina zelenih streh

 

Zelena streha: sestava je najpomembnejša

Če je sestava ustrezna, zelena streha funkcionira kvalitetno. Redki so primeri iz rastlinskega sveta, ko je rastni substrat tako zelo pomemben, kot je to v primeru zelene strehe. Rastlinje na strehi je namreč pod velikim udarom vetra, sonca ter padavin. Ker je sredstev za preživetje na strehi le malo, je že manjša napaka pri gradnji zelene strehe lahko usodna, saj lahko zelena streha posledično tudi propade. Zato je prav, da vam zeleno streho vgradi le usposobljen poznavalec.

 

gradnja zelenih streh