Strehe za teraso, kot je zelena, ni nobene

Strehe za teraso so zelo pomembne, saj je ta stanovanjski predel močno izpostavljen, ne le vremenskim vplivom, ampak tudi nevšečnostim, ki se lahko zgodijo zaradi naše pogoste prisotnosti. Ker se na terasah sproščamo, smo pogosto nepazljivi in lahko se zgodi, da nam iz rok pade kakšen oster oziroma špičast predmet, ki lahko predre hidroizolacijo in povzroči zamakanje v spodnji prostor. Pri vprašanju, kakšno streho izbrati, zato ne pozabite na to, da morate streho za teraso pred tovrstnimi nevšečnostmi zaščititi. Pri terasah gre za ravne strehe, zato veliko izbire pri tem, kakšno streho izbrati, niti nimamo. Odločimo se za poljubno kombinacijo hidro- in toplotno izolacijskega materiala, ki ga obvezno obložimo s kamnitimi oz. betonskimi ploščami ali z lesenimi podnicami. V tem primeru govorimo o tistem delu terase, kjer si bomo postavili mizo oziroma stole. Veliko vprašanje pa ostane: kakšno streho izbrati na tistem predelu terase, kjer se bomo zadrževali manj časa. Odgovor na to vprašanje je zelo enostaven: na vsak način naj bo tam zelena streha.

 

Streha za teraso

 

Strehe za teraso, ki so najboljše

Strehe, ki so zelene, imajo celo vrsto prednosti. Če govorimo o strehi za teraso, je potrebno izpostaviti kreacijo mikroklime s strani rastja. Rastline ekstenzivne ozelenitve namreč nase vežejo prašne in strupene delce ter vlažijo ozračje, zato je ob tej vrsti streh dihanje lažje. Treba je poudariti tudi to, da so vsi izolacijski materiali, ki se uporabljajo za vse vrste streh, izdelani na bazi nafte, kar pomeni, da se ob sončnem obsevanju močno segrejejo. Prav enako velja za kamnite in betonske obloge ter celo les, ki v času vročine delujejo kot veliki radiatorji, zaradi katerih je naše bivanje na terasi toliko bolj neznosno. Rastline ozelenjene strehe pa se hladijo, saj lahko v vročini le tako preživijo, zato ne absorbirajo toliko toplote, kot jo mrtvi materiali, ampak jo odbijajo. Posledica je, da je ob njih hladneje.

 

Kakšno streho izbrati, da bomo na terasi res zadovoljni

Pri izbiri ozelenjene strehe za teraso se moramo vprašati, kaj želimo na strehi početi. Če se želimo na zeleni strehi rekreirati in bomo po rastlinah hodili, si vsekakor izberimo travnato opcijo, saj je ta lepo pohodna. Če si želimo imeti naravno senco, bomo na njej nasadili drevesa, ki pa ne smejo biti previsoka zaradi sunkov vetra. Če se želimo skriti pred radovednimi pogledi sosedov, bomo posadili grmovnice v obliki žive meje. Če pa vemo, da nekega dela terase ne bomo uporabljali, je najbolje, da se odločimo za ekstenzivno rastje. Prednost tovrstne ozelenitve je v tem, ker je z vidika investicije poceni, ker je lahka, torej je statično manj problematična kot intenzivne strehe in zato, ker zahteva zgolj minimalno vzdrževanje. Travo je potrebno kositi, zalivati in gnojiti, drevesa ter grmovje obrezovati, zalivati in gnojiti, pri ekstenzivnih rastlinah pa velika večina tega dela odpade, zato vam ne bo vzela skoraj nič časa, dala pa vam bo veliko.

 

Strehe so različne, a zelena je le ena

Razlika med zazelenjenimi in drugimi strešnimi površinami je v življenju. Mrtvi materiali so enolični in enaki celo leto. Živa streha pa ni nikoli suhoparna, ker se z letnimi časi spreminja v višini ter barvnih odtenkih. Dinamični ljudje, ki imajo radi akcijo, tako izbirajo zeleno.

 

Strehe za teraso, ki jo izvedejo profesionalci

Če se boste odločili za izvedbo najboljše strehe za teraso, torej zelene strehe, je prav, da se izdelave strehe lotijo profesionalci. Gre za občutljivo zadevo, saj je potrebno zagotoviti, da na strešni površini uspevajo živa bitja – rastline. Te pa imajo svoje potrebe, pri čemer ni pomembno samo to, da imajo zadostne pogoje za življenje, ampak tudi to, da nimajo predobrih pogojev za življenje. Zato vam priporočamo, da izdelava tovrstne strehe poteka v režiji izkušenega in po možnosti specializiranega podjetja za izvedbo zelenih streh.