Kakšni tipi zelene strehe obstajajo oz. katere rastline imam lahko na strehi?

Ena od največjih lepot zelene strehe je dejstvo, da si lahko dejansko omislite kakršenkoli strešni vrt, kakršnega vam vaša vrtnarska ali estetska duša poželi. Z današnjo tehnologijo je mogoče na streho posaditi, posejati ali potakniti že kakršnekoli rastline. Zelene strehe na tem področju sicer imajo določene omejitve, ki so povezane predvsem z višino, izpostavljenostjo in hidroizolacijo. Tako se je denimo treba izogibati visokim drevesom, ker so manj stabilna. Drevje na strehi je potrebno zavarovati z raznimi jeklenimi pletenicami, da ni nevarnosti zaradi udarov močnega vetra. In absolutno prepovedano je saditi rastje, ki ima svedraste korenine, saj te prevrtajo hidroizolacijo kljub sicer stoodstotno zanesljivi protikoreninski zaščiti. Figa in bambus sta tako zagotovo nekaj, česar si ne smete želeti na vaši zeleni strehi. Zaradi navedenega je absolutno priporočljivo, da strešnega vrta ne izdelujete sami, saj človek nikoli ne ve, kdaj bo ponevedoma zagrešil napako, ki mu bo potem kasneje posivela marsikateri las in prinesla dodatne nepotrebne stroške sanacije.

 

Intenzivna zelena streha zahteva preudaren načrt

Intenzivna zelena streha je zagotovo privlačna, saj si boste z njo pričarali strešni vrt, ki vam ga bo marsikdo zavidal. Le kaj je bolj pripravnega, kot da imate na vaši terasi to, kar lahko najdete v naravi na tleh? To vsekakor polepša in dvigne kakovost modernega bivanja. Ne bo vam treba več na sprehod v park, ker ga boste imeli kar doma na vašem objektu. Izbirate lahko med grmovnicami, drevesi, travo in tudi vrtiček zelenjave ali zelišč si lahko brez težav omislite. Lahko si najamete krajinskega arhitekta, ki vam površino strokovno opredeli v skladu z vašimi željami, ali pa eksperimentirate  in izrišete strešni vrt tudi sami. V vsakem primeru bo šlo za pravo estetsko pridobitev, ki bo seveda blagodejna tudi v zdravstvenem smislu, saj rastline proizvajajo kisik in čistijo ter vlažijo zrak.

 

intenzivna zelena streha

 

Vsekakor je potrebno poudariti, da intenzivna zelena streha, kot že samo ime pove, potrebuje posebno skrb. Gre za rastline, ki veliko dajo, a so tudi zahtevne in za življenje potrebujejo dosti. Veliko hranil in veliko vzdrževanja, v kar seveda spada gnojenje, obrezovanje, košnja, zalivanje, grabljenje listja in še kaj. Ne pozabite, da je koristno, da imate do intenzivne zelene strehe tudi ustrezen dostop in  napeljane potrebne priključke. Pomislite, kako nadležno bi bilo, če bi morali ob vsaki košnji kosilnico na streho prinesti skozi majhno okno ali pa jo celo s tal na streho dvigniti z vrvjo. Ali pa kako zoprno bi bilo, če bi za uporabo električne kosilnice potrebovali petdesetmetrski električni podaljšek, ker ste ob vaši zeleni strehi pozabili predvideti električno vtičnico. Če gre za intenzivno zeleno streho je zelo priporočljivo oz. kar nujno, da si do strehe omislite vodovodno napeljavo oz. pipo.

 

Ekstenzivna zelena streha vam omogoča brezskrbnost

Ekstenzivna zelena streha pa je prav nasprotna v primerjavi z intenzivno. Tu gre za nezahtevne rastline zelene strehe, ki potrebujejo le minimalno vzdrževanje V teoriji naj bi na takih strehah uspevali mahovi, lišaji in sedumi (homulice). Toda v naših krajih uspevajo le slednji, saj je poleti za lišaje in mahove pri nas prevroče in ne preživijo. Zato so lišajaste zelene strehe bolj domena Skandinavije in nasploh severne Evrope. Tisti, ki so jim vrtna opravila odveč, bodo veseli ob novici, da je sedume celo prepovedano kositi. Če jih enkrat pokosite, jih uničite, saj gre pravzaprav za rože trajnice. Kljub temu, da so sedumi rože, pa dejansko izgledajo bolj podobni travniku kot rožam, saj gre za zelo nizke grmovnice, ki ustvarijo nekakšen tepih, ki v višino meri od nekaj centimetrov do največ poldrugega decimetra. Te rastline zelene strehe glede na letne čase menjajo barve in tudi višino, saj se pozimi popolnoma zleknejo k tlom. Barve spomladi in poleti so žive, svetleče, medtem ko so pozimi puste in neizrazite. Njihov barvni spekter pokriva vse zelene, rdeče in rjave odtenke. V času cvetenja se seveda lahko pridružijo še vse druge barve. V vsakem primeru je tudi ekstenzivna zelena streha estetska pridobitev, ki vam bo na ustnicah zarisala nasmeh, ko bodo sedumi  zaplapolali v vetru.

 

zelena streha