Ali ni noro vgraditi zeleno streho glede na to, da so na njej rastline, ki imajo korenine, ki lahko prebijejo hidroizolacijo in povzročijo zamakanje v objektu?

V slovenskem prostoru se še po desetih let pogoste izgradnje zelenih streh dogaja, da so investitorji skeptični in se bojijo vgraditi strešni vrt, saj menijo, da je to nevarno zaradi možnosti preboja korenin skozi hidroizolacijo zelene strehe. Številni ljudje razmišljajo tradicionalno in pravijo, da je nenaravno, da bi rastline bile na strehi, katere namen naj bi bil predvsem preprečitev vdora vode v objekt. Taka tradicionalna logika seveda ne drži, saj v Skandinaviji zelene strehe uporabljajo že več kot tisočletje, torej že iz časov, ko človek sploh še ni poznal resne oz. zanesljive hidroizolacije. Anekdota je, da je najstarejša moderna zelena streha doma v Londonu, kjer naj bi jo vgradili daljnega leta 1800 in menda še ni spustila vode. To je verjetno tako zaradi takratnega pretiravanja z debelino hidroizolacije zelene strehe, ki je korenine še do danes niso uspele prebiti.

 

Toda v današnjem času glede tesnosti hidroizolacije zelene strehe ni več skrbi, saj so materiali že toliko napredovali, da jih korenine ne prebijejo več. Edina izjema so rastline zelene strehe s svedrastimi koreninami, proti katerim pa ni obrambe, zato se jih na strehe ne sme vgrajevati. Takih rastlin je malo. Tu gre npr. za bambus ali figo. Protikoreninsko hidroizolacijo zelene strehe dobijo tako, da klasični hidroizolacijski membrani dodajo kemične dodatke, zaradi katerih se korenine obrnejo v drugo stran, saj jim membrana v primeru vraščanja predstavlja strup. Velika večina materialov pa je za rastline že tako ali tako strupenih, tako da se v njih ne vraščajo in dodatkov niti ni potrebno dodajati.

 

zelena streha

 

Protikoreninska hidroizolacija zelene strehe ali protikoreninska zaščita?

Nekateri popisi zelenih streh predvidevajo uporabo raznih protikoreninskih zaščit na hidroizolacijski membrani, ki ni odporna proti koreninam. To nikoli ni dobra opcija. Razlog za to je v tem, da imamo to človeški faktor polaganja protikoreninske zaščite, kjer lahko pride do napake. Nadalje so nekatere protikoreninske zaščite primerne za ekstenzivno zazelenitev, medtem ko za intenzivne zelene strehe niso primerne. Na prvi pogled to ni problematično, saj se vnaprej na podlagi ve, kjer bo vgrajena ekstenzivna zazelenitev. A problem se pojavi tedaj, ko čez nekaj let na strehi začnejo uspevati intenzivne rastline zelene strehe, ki so se zaredile kot pleveli. Tedaj lahko pride do preboja hidroizolacije zelene strehe. Na splošno velja, da koreninski sistem ekstenzivnih rastlin na strehi, ki so v naših krajih sedumi (homulice), niso tako agresivni, da bi hidroizolacijsko membrano sploh lahko predrli. A težava je v tem, ker s sestavo zelene strehe ustvarimo pogoje za razrast plevelov, ki pa imajo lahko neprimerno močnejše korenine, kot jih denimo imajo sedumi. Zato je vedno priporočljivo, da je hidroizolacija odporna proti koreninam in da se izognemo raznim protikoreninskim zaščitam, ki so po našem mnenju zgolj nepotrebna improvizacija. Če povemo z drugimi besedami: če bi se odpravljali na področje, kjer bi razsajal nevaren virus, ali bi raje bili naravno imuni (protikoreninsko odporna hidroizolacija zelene strehe) ali pa bi raje imeli najboljšo zaščitno obleko na svetu (protikoreninska zaščita nad navadno hidroizolacijsko membrano)? Mi bi vsekakor raje bili imuni!

 

zelena streha sestava

 

Izvedbo zelene strehe naj prevzamejo profesionalci

Vsekakor so še tako kakovostni materiali zaman, če je izvedba zelene strehe slaba oziroma neustrezna. Pogosto se zelenih streh drži slab sloves, ker je izvajalec hidroizolacije svoje delo opravil slabo. V tem primeru pride do zamakanja in investitor ali celo izvajalec za to krivi zeleno streho. Seveda gre za amaterizem oz. izgovarjanje zaradi lastne nesposobnosti, saj je potrebno hidroizolacijsko membrano zavariti v skladu s stroko. In potem težav kajpak ni.