Ozelenitev strehe si lahko omislite na več različnih načinov

Zelena streha je namreč zelo širok pojem, saj si na strešni površini lahko omislite najrazličnejše rastje. Izbirate lahko, karkoli vam duša poželi. Res pa je, da nekatere rastline na zelene strehe nikakor ne sodijo. Gre za visoka drevesa, ki so na zeleni strehi zaradi udarov vetra nestabilna, in za rastline s svedrastimi koreninami, kot sta bambus in figa. Slednja namreč slej ko prej predreta hidroizolacijo zelene strehe ne glede na to, kako zaščitena je.

 

Ozelenitev strehe je lahko izredno raznolika. Izbirate lahko med:

  • ekstenzivno zeleno streho - ozelenitev strehe s sedumi oziroma homuljicami;
  • intenzivno zeleno streho - ravna streha, na kateri so zasajena drevesa in grmovnice (strešni vrt);
  • polintenzivno zeleno streho - ozelenitev strehe s travo.

 

ekstenzivna zazelenitev

Ekstenzivna zelena streha je poceni in enostavna za vzdrževanje

Prednost ekstenzivne zelene strehe, ki je v Sloveniji daleč najbolj priljubljena, je poleg cenovne ugodnosti tudi enostavnost njenega vzdrževanja. Rastlinje v programu tovrstne ozelenitve strehe je namreč trpežno in uspeva tudi v najtežjih življenjskih pogojih. Zato potrebuje le malo (7 do 10 cm višine) posebnega rastlinskega substrata, kar ne zahteva bistveno povečane nosilnosti objekta.

 

Čeprav tovrstne ravne zelene strehe v osnovi ne potrebujejo več vzdrževanja kot katerakoli druga ravna streha, pa je za bujno rast in lepoto vaše ekstenzivne zelene strehe priporočljivo enkrat letno gnojiti in dvakrat letno odstranjevati plevel. Kot pri vsaki ravni strehi je primerno odstraniti morebitne odpadke in pregledati ter očistiti odtoke. To vam lahko pogodbeno pod ugodnimi pogoji izvede naše podjetje, tako da boste glede vzdrževanja brezskrbni. Če pa želite streho vzdrževati sami, vas bodo naši strokovnjaki to z veseljem naučili. 

 

Ekstenzivna zelena streha je izredno učinkovita tudi v času poletne vročine. Danes, ko imamo čedalje bolj vroče vreme, se »mrtvi« izolacijski materiali med vročinskimi valovi slej ko prej segrejejo in potem niso več funkcionalni. Ekstenzivna ozelenitev pa je v tej smeri odlična rešitev. Rastline zelene strehe se namreč morajo ohlajati, če je pritisk sonca še tako hud in temperatura zraka še tako visoka. Če se ekstenzivna zelena streha ne ohladi, odmre. In ker gre za super trpežne rastline, v našem podnebju ta zelena streha preživi. Stranski učinek tega boja za obstanek je odvračanje vročine od vaših spodnjih prostorov. Ekstenzivna ozelenitev je v času vročih podnebnih sprememb tako najboljša možna toplotna izolacija. Investicija v zeleno streho se vam bo bogato obrestovala, saj naše stranke poročajo, da so pod ekstenzivno zeleno streho klimatsko napravo v poletnem času uporabljale kar tretjino časa manj.

 

 

Naše rastline so odporne proti zmrzali, vetru in suši. Zalivanje ni potrebno, dobrodošlo pa je v pogojih ekstremne suše.

 

 

Intenzivna zelena streha je lahko raj za ljubitelje narave

Intenzivna zelena streha v večini literature pomeni ozelenitev strehe s travo, grmovnicami in drevesi. Nekateri viri pa govorijo tudi o polintenzivni zeleni strehi, ki dejansko pomeni zgolj ozelenitev s travo. Intenzivna zelena streha zahteva bistveno debelejši sloj posebnega rastlinskega substrata:

  • 25 cm potrebuje trava,
  • 30 cm potrebujejo grmovnice,
  • najmanj 40 cm specialnega rastlinskega substrata pa potrebujejo drevesa.

 

Seveda pa tovrsten tip zelene strehe zahteva tudi več vzdrževanja. Travo je treba kositi, grmovnice obrezovati, drevesa gnojiti – vzdrževanje je popolnoma enako kot na zelenici oziroma vrtu okrog hiše. Zato je dobro, da v primeru tovrstnih ozelenitev na strehi zagotovite potrebne priključke in dostope. Toda ko so vsi napori končani, imate na strehi pristno naravno okolje, v katerem boste lahko svobodno uživali. Seveda si lahko na strehi omislite tudi zelenjavni vrt.

 

Ozelenitev strehe z nami je pot do uspeha in zadovoljstva

Naše podjetje izvaja vse vrste in tipe ozelenjenih streh, kot so Aurig in Xeroflor. Naši strokovnjaki so zelo izkušeni in so izdelali že vrsto zelenih streh v Sloveniji in v tujini. Priporočamo vam, da nas angažirate že v fazi projektiranja, saj bo tako naš nasvet lahko celovit in izčrpen.

 

V našem podjetju imamo namreč politiko, da je vsaka strokovno izvedena zasaditev zelene strehe za nas dobra zelena streha, četudi je nismo izdelali mi. V Sloveniji so zelene strehe dokaj mlad pojav in še vedno je na trgu dosti podjetij, ki zelene strehe vgrajuje nestrokovno. Zavožena ozelenitev strehe je slaba reklama za cel sektor, zato si v našem podjetju močno prizadevamo, da do nestrokovnih vgradenj ne pride. Zelene strehe so namreč čudovita kreacija, ki je v skladu s trajnostnim razvojem, zato si – tako verjamemo – je potrebno prizadevati, da zelene ravne strehe dobijo domovinsko pravico v naši državi kot preizkušen proizvod, kot je denimo v Nemčiji ali Avstriji.

Še posebej dobrodošli so projektanti, ki jim brezplačno pomagamo. V številnih popisih del namreč opažamo sestave zelenih streh, ki ne le da so v nasprotju s stroko, ampak kot take sploh ne morejo funkcionirati. Verjamemo, da je težko poznati vsa področja gradnje, zato smo projektantom oz. arhitektom na razpolago s strokovnimi in praktičnimi nasveti, ki bodo zadovoljili njihove investitorje in gradbenikov ne bodo spravljali v zadrego. Pišite nam na elektronsko pošto ali pa nas pokličite po telefonu in pomagali vam bomo.

 

 

Pošljite povpraševanje ali nas pokličite na 070 80 33 88.