Kako poteka vzdrževanje zelene strehe?

Vzdrževanje zelene strehe je tema, ki marsikaterega investitorja, ki razmišlja o tem, ali bi si omislil strešni vrt, skrbi oziroma mu beli glavo. Nekateri razmišljajo, da se zelena streha vzdržuje na isti način kot zelenice okrog hiše, nekateri pa mislijo, da gre za specialno vzdrževanje, ki je popolnoma drugačno kot vzdrževanje na tleh. Oboji imajo prav in oboji se v bistvu motijo. Resnica je namreč nekje vmes.

 

Vzdrževanje zelene strehe je odvisno od tipa

Da bi pojasnili vzdrževanje zelene strehe, moramo najprej pojasniti, katere tipe zelene strehe imamo, saj vsak tip zahteva svoje posebno vzdrževanje. Prvi tip, ki je v Sloveniji daleč najbolj popularen, je ekstenzivna zelena streha. V naših krajih gre pri tem tipu za rastline, ki se imenujejo sedumi oz. slovensko homulice. Res je, da v severni Evropi na strehah uspevajo tudi mahovi in lišaji, a pri nas je poleti absolutno pretoplo vreme, da bi te rastline v naših krajih lahko preživele.

 

vzdrževanje zelene strehe

 

Drugi tip so intenzivne zelene strehe. Te pravzaprav delimo na intenzivne in polintenzivne. Polintenzivne zelene strehe so tiste strešne površine, na katere smo posejali izključno travo. Trava je namreč intenzivna rastlina, ki pa potrebuje manj skrbi, zato jo marsikateri izvajalci zelenih streh klasificirajo kot polintenzivno. Na drugi strani intenzivne zelene strehe pomenijo predvsem površine, na katerih se bohotijo grmovnice in drevesa, a seveda je povsem običajno, da vmes najdemo tudi travo.

 

strešni vrt

 

Ekstenzivna zelena streha potrebuje le malo skrbi

Na ekstenzivni zeleni strehi je potrebno odstraniti vse divje rastline, ki se zarastejo. Na področju odtokov, kjer je prani rečni prodec, je potrebno odstraniti vse rastline. Odstranjene rastline se odstrani s strehe. Če želite omejiti širjenje plevelov, je treba plevele odstranjevati po potrebi, vendar nujno preden se osemenijo, da semena ne padejo na površino zelene strehe.

 

V obdobju zgodnje pomladi je treba zelenico pognojiti v skladu z navodili izvajalca. Pravi čas za gnojenje je tik pred tem ali tedaj, ko začne v okolici na zelenih površinah trava spreminjati barvo iz puste zimske zelene barve v živo pomladansko zeleno barvo.

Vaše ekstenzivne zelene strehe ne smete pod nobenim pogojem nikoli kositi! Že ena sama košnja pomeni gotovo oz. neizbežno uničenje vaše zelene strehe, ki je potem le še vprašanje časa. Večja količina odpadlega listja jeseni lahko zamori rastline, zato je odpadlo listje potrebno nežno odstraniti s specialnimi grabljami za listje.

 

Intenzivne zelene strehe so za vzdrževanje zahtevne

Intenzivne zelene strehe je načeloma potrebno vsaj toliko vzdrževati kot se podobne rastline vzdržuje na tleh okrog hiše in vsekakor je potrebno izvajati iste ukrepe, kot so opisani zgoraj pri ekstenzivnih zelenih strehah. Grmovje in drevesa je potrebno obrezovati, gnojiti in v času suše zalivati. Travo je potrebno kositi, gnojiti in zalivati. Toda pri vzdrževanju zelene strehe vsekakor ne kaže ubirati enakega pristopa kot pri »talni« zelenici. Posebnost zelenih streh je namreč v tem, da rastline nimajo na njih nobenega zaledja. Pod minimalistično globino substrata se skriva hidroizolacija zelene strehe, ki nepredušno zapre objekt pred vodo in ki je (naj bo) odporna proti koreninam. To pomeni, da vsa voda po njej odteče s strehe. V naravi ima rastlina pod seboj zemljo, pod zemljo ilovnata zbita tla, pesek, kamenje, skale itd. Če je vode preveč, ta odteče. Če je vode premalo in je zunaj suša ali celo vročina, voda iz globin v nočnem času navzgor vlaži vse sloje pod rastlino in to rastlini omogoča preživetje. Na strehi pa vsega tega ni. Hidroizolacija zelene strehe ne prepušča ničesar v nobeno smer. Zato rastline intenzivne zelene strehe potrebujejo več zalivanja in gnojenja kot zelenice okrog hiše, saj imajo slabše pogoje za življenje.