Zelena streha mi zamaka. Kaj naj zdaj naredim?

Puščanje strehe je nočna mora vsakega investitorja oz. stanovalca. Še posebej je to nadležno, če gre za zamakanje zelene ravne strehe, saj je tu sanacija zelo neprijetna.

 

Pred izvedbo zelene ravne strehe bodite pozorni na dve zadevi

Poudarjamo, da je absolutno nujno, da je hidroizolacija zelene strehe odporna proti koreninam. Ne verjemite šušmarjem, ki trdijo, da nekatere zelene strehe ne potrebujejo protikoreninsko odporne hidroizolacije zelene strehe, ker ne vedo, o čem govorijo. Četudi rastline zelene strehe niso dovolj močne, da bi predrle hidroizolacijsko membrano, kar je možno pri homulicah ekstenzivne zelene strehe, se je potrebno zavedati, da rastni substrat omogoča idealno podlago plevelom, ki jih nanosi veter, ki pa vsekakor imajo potrebno moč, da vam predrejo hidroizolacijo zelene strehe. Izogibajte se tudi raznim protikoreninskim zaščitam, ki so fizično ločene od hidroizolacije. Na trgu je dovolj odličnih hidroizolacijskih proizvodov, ki so odporni proti koreninam, zato res nima smisla, da se odločate za varianto, ki je v osnovi improvizacija! Hidroizolacija zelene strehe naj bo odporna proti koreninam in konec! Drugi preventivni nasvet je, da si pred izvedbo zelene ravne strehe izberete izvajalca, ki bo zanesljiv in zaupanja vreden. Cena zelene strehe bo namreč najvišja, če bo zaradi poceni, a zanič izvedbe izolaterja potrebna sanacija.

 

hidroizolacija zelene strehe

 

Zamakanje ravne strehe: črn scenarij

Če že pride do zamakanja ravne strehe, je naprej potrebno odkriti luknjo in vzrok puščanja. Lahko da je prišlo do mehanske poškodbe. Mogoče je bila izvedba s strani izolaterja nepopolna. V tem primeru je bila napaka najverjetneje storjena na točki preboja, torej tam, kjer imate izvedeno odvodnjavanje zelene strehe, po domače odtok, ali pa vgrajen zračnik, dimnik itd. Morebiti je prišlo do preboja korenin, če imate opravka z zeleno streho ali pa gre za defekt pri materialu. Najredkeje je kriv material in najpogosteje izolater, če seveda ne gre za dotrajano streho, ki po nekaj desetletjih tako ali tako potrebuje sanacijo. Odkrivanje preboja oziroma mesta zamakanja ravne strehe je najbolj enostavno, če imate obrnjeno streho, saj je v tem primeru hidroizolacija pod toplotno izolacijo, ki je v tem primeru vedno XPS, ki je obtežen s prodcem, zeleno streho ali betonom. Mesto zamakanja v notranjem prostoru je v tem primeru praviloma na točki preboja. Če pa imamo opravka s klasično oz. toplo ravno streho, kjer je toplotna izolacija pod hidroizolacijo, pa gre za črn scenarij. Preboj je v tem primeru lahko kjerkoli, saj lahko voda dlje časa teče po toplotni izolaciji, preden se izlije v notranji prostor.

 

Kaj storiti, ko pušča hidroizolacija zelene strehe?

Najprej poiščite izolaterja, ki mu zaupate. On bo poskušal luknjo najti in jo zamašiti s preslojevanjem. Danes obstaja več tehnoloških metod iskanja lukenj hidroizolacije zelene strehe. Vprašajte izvajalca, s kakšno tehnologijo bo luknjo iskal. Če vam bo rekel, da bo luknjo iskal zgolj vizualno, se zanj ne odločite, saj bo na vaši strehi preživel nekaj dni in luknje morebiti na koncu sploh ne bo našel, račun pa boste vseeno dobili. Najemite izvajalca, ki bo luknjo iskal z moderno tehnologijo (dimni test, termografija itd.), saj bo to za vas na koncu ceneje in hitreje. V vsakem primeru je potrebno luknjo najti, saj je sicer edina rešitev preslojitev celotne zelene ravne strehe.