Zelene strehe vsestransko pozitivno vplivajo na svojo okolico

Zelene strehe so v Sloveniji že dobile svojo domovinsko pravico. Zelene strehe imajo toliko prednosti, da se vse več ljudi odloči, da tudi njihov objekt nujno potrebuje izdelavo zelene strehe. Ne glede na to, ali ste se odločili za enostavno ekstenzivno zeleno streho, ki je denimo idealna kot zelena streha nadstreška, ali pa za kompleksen strešni vrt z drevesi oziroma grmovnicami, pa je izvedba zelene strehe tista, ki odloča o tem, ali boste z življenjem oziroma delovanjem vaše zelene strehe zadovoljni ali ne.

 

zelene streheizvedba zelene strehe

 

Zelena streha in izvedba: podcenjevanje je nevarno!

V slovenskem gradbeništvu še danes srečate izvajalce, ki zelene strehe podcenjujejo. Menijo, da je to najenostavnejša zadeva: »Nasuješ malo zemlje, poseješ travo, pa bo.« Resnica je kajpak drugačna. Ne gre toliko za to, da zemlja na streho načeloma sploh ne sodi, če pa že, pa v majhnih količinah, saj so substrati zelene strehe skrbno izdelani po formulah, ki jih proizvajalci celo ljubosumno skrivajo. Gre za to, da gradbeniki, ki so vajeni delati z materiali, ki so »mrtvi«, izvedbe zelene strehe sploh ne razumejo. Zelena streha namreč zahteva posebno pozornost in znanje. To klasični »zemeljski« vrtnarji zelo dobro razumejo in se le redko lotijo zelenih streh v lastni režiji.

 

Zelene strehe prepustite specialistom

Zelena streha in njena izvedba je res enostavna, če izvajalec ve, kakšen substrat mora uporabiti in katerim tveganjem oziroma težavam se je potrebno v procesu izdelave zelene strehe izogniti. Zelena streha in njena izvedba je preprosta, če gre za izvajalca, ki je celovito preučil področje s teoretičnega vidika in ima celo vrsto dolgoletnih praktičnih izkušenj. Toda tako je pri vseh dejavnostih, s katerimi se ukvarjajo ljudje in ki so se razvile do mojstrstva, mar ne? Če ste se torej odločili, da želite ekstenzivno zeleno streho, ker razumete, da bo vrednost vašega nadstreška z zeleno streho bistveno večja, vam priporočamo, da najamete strokovno podkovanega izvajalca z bogatimi izkušnjami, ki bo poskrbel za ustrezno sestavo zelene strehe in dela izvedel v skladu s stroko, saj vam bo vaša zelena streha le tako v veselje in ponos.