Zelene strehe niso le lepe, ampak tudi koristne

Zelene strehe pri nas že dolgo niso noviteta, ampak preizkušeni sistemi, ki so se v slovenskem gradbeništvu dodobra udomačili. Zagotovo k temu prispevajo moderni gradbeni trendi, ki favorizirajo vnos narave v oz. na objekte. Na drugi strani projektanti upoštevajo smernice trajnostnega razvoja, ki zahteva vračanje naravi vsaj dela zelenih površin, ki so bile v času gradnje odvzete. Toda čeprav je izdelava zelene strehe naravi prijazna in so številni investitorji ekološko osveščeni, se pravi razlogi za to, da je zelena streha na hiši v Sloveniji vse bolj pogosta, skrivajo v res veliki koristnosti, ki jo prinesejo zelene ravne strehe. Že najcenejša in najbolj enostavna ekstenzivna zazelenitev vam prinese toliko prednosti, da ji boste težko rekli ne, ko boste izvedeli, kaj vse boste z njo pridobili. Prepričani smo, da bi se še več investitorjev v Sloveniji odločalo za zelene strehe, če bi vsi poznali njihove prednosti.

 

 

Zelene strehe lahko prihranijo dosti stroškov

Ekstenzivna zazelenitev je sestavljena iz malih trdoživih rastlin, ki jih sicer prištevamo med rože, zato njihova estetska vrednost vsekakor ni sporna. Gre za rastje, ki najbolje uspeva tam, kjer so pogoji za njihove konkurente nevzdržni. Pest zemlje med skalami, z zemljo pomešan pesek ali podobne zaplate, na katerih bi kvečjemu pričakovali kakšen trdovraten plevel, so dom rastlin, iz katerih je sestavljena zelena streha na hiši. Strešne površine se vsekakor lahko primerjajo s gorskim skalovjem, saj so prav tako izpostavljene vetru, silovitim padavinam ter izmenjavi hudega mraza in neznosne vročine. A ekstenzivna zazelenitev se najbolje počuti prav na takih področjih. Če so razmere predobre, se naselijo druge rastline, ki sedume oz. homulice hitro izpodrinejo. Ko je zelo vroče, se homulice zelo uspešno ohlajajo. In če zmrznejo, jih to prav nič ne moti. Zato jih prištevamo med trajnice. Če jih boste umestili na vašo strešno površino, boste tako pridobili zaveznika, ki bo za vas delal brezpogojno. V času poletne dolgotrajne vročine, ki je v naših krajih v zadnjih letih vse bolj pogosta, se vam bo namreč pregrela prav vsaka toplotna izolacija.  Na začetku vročega vremena bo še delovala, kasneje pa manj ali pa sploh ne – koliko bo delovala, je odvisno od osenčenosti objekta in od višine temperatur čez dan in ponoči. A slej ko prej bo odpovedala prav vsaka. V primeru zelene strehe pa s tem ne boste imeli skrbi, saj bodo rastline same skrbele za to, da se bodo hladile. In posledično ne bo hladnejša le vaša toplotna izolacija pod rastjem, ampak tudi bivalni prostori v najvišji etaži vašega objekta. Tako boste lahko vašo klimatsko napravo poleti uporabljali manj, kar pomeni prihranek pri obratovalnih stroških.

 

izdelava zelene strehe

 

Ekstenzivna zazelenitev omogoča lažje dihanje

Zelene strehe nase vežejo prašne in strupene delce, ki jih je v našem ozračju zaradi vse bolj tehnološkega življenja človeka vse več. To vam bo omogočilo, da boste lahko v svojem bivalnem ali poslovnem okolju dihali bolj svež zrak, kot bi ga sicer, če zelene strehe ne bi imeli. Ker rastje oddaja vlago, bo zrak tudi prijetno navlažen. Na drugi strani zelene ravne strehe za svoje življenje porabijo dosti vode, ki jo rastlinje skladišči v svojih mesnatih listih, medtem ko del vode ostane v rastnem substratu, saj je ta zasnovan prav tako, da to omogoča. Zaradi tega dejstva številni snovalci prostorskih ureditvenih načrtov v metropolah Evrope, Amerike in Azije zahtevajo, da so zelene strehe obvezen del gradbenih načrtov in z umestitvijo ozelenjenih streh v slednje celo pogojujejo izdajo gradbenih dovoljenj. Ozelenjena streha namreč nase lahko veže tudi do 90 odstotkov padavinskih voda, kar pomeni, da s tem zmanjšuje možnost poplav v velemestih, v katerih kraljujeta beton in asfalt in voda le stežka hitro odteka.

 

 

Ekstenzivna zazelenitev ima visoko estetsko vrednost

Ker ekstenzivno rastje, s katerim ozelenjujemo v Sloveniji, spada med rože, je morda odveč poudarjati, da gre za zelo lepe rastline. Za njih je značilno, da z letnimi časi menjajo barvo in velikost ter seveda tudi cvetijo v različnih barvah. Zato pogled na vašo ekstenzivno ozelenitev vedno prinese nekaj novega in zanimivega.

 

 

Zelene strehe zaupajte le izvajalcem, ki so zanesljivi

Čeprav zelene strehe izgledajo enostavne, lahko pri njihovi vgradnji zagrešite celo vrsto napak, zato vam vsekakor odsvetujemo, da se jih lotevate v lastni režiji brez potrebnega teoretičnega znanja in praktičnih izkušenj. Gre za občutljive sisteme, ki so kot taki vedno na meji preživetja, saj drugače niti ne gre, ker se je v naravi to rastje na tak način tudi razvilo. Zato je izredno pomembno, da izdelava zelene strehe ustvari ravno pravšnje pogoje: ne predobre in ne preslabe. Koristno, je, da za izvedbo najamete podjetje, ki je specializirano izključno za področje zelenih streh, saj to pomeni, da področje zagotovo dobro obvladajo in imajo bržkone dovolj potrebnih izkušenj.

 

Več o sestavi zelene strehe.