Kaj posaditi na zeleno streho, da bo z njo čim manj dela?

Zelene strehe navdušujejo investitorje zaradi svoje lepote in tudi praktične uporabnosti, zaradi katere lahko z zelenimi ravnimi strehami privarčujete tudi pri obratovalnih stroških objekta. Pogosto vprašanje, ki pa ga slišimo od investitorjev, je, kako je z vzdrževanjem zelenih streh. Nismo namreč vsi navdušeni vrtnarji in vrtičkarji, ki bi komaj čakali, da vzamemo v roke škarje za obrezovanje drevja ali kosilnico. Še posebej v današnjih časih, ko se vsi soočamo s časovno stisko, so takšne aktivnosti včasih nemogoče. Toda rastline terjajo svoje ob svojem času in če vzdrževanja oz. oskrbe ne izvedemo, imamo lahko težave.

 

Ekstenzivna zazelenitev zahteva le minimalno vzdrževanje

Če si na zeleni strehi omislite travo, grmovje in drevje, je logično, da boste morali vašo zeleno ravno streho vzdrževati. Drevesa je potrebno obrezovati in gnojiti ter grabiti njihovo listje, da vam ne uniči zelenice. Grmovnice je potrebno obrezovati in gnojiti ter travo kositi in gnojiti. Vse skupaj je potrebno redno zalivati, če ni dovolj padavin. Ker je na strehi debelina zemljine tanka, je tega vzdrževanja še več, kot ga je na »tleh«.

Ekstenzivna zazelenitev pa je tu drugačna. Nič od navedenega ni potrebno. Zalivanje je sicer priporočljivo v prvih treh tednih po ozelenitvi s potaknjenci, ni pa nujno – le streha bo potrebovala več časa, da se ozeleni. Potem pa je načeloma potrebno streho le enkrat letno pognojiti s predpisano količino pravega gnojila. Košnja je celo prepovedana, ker vam lahko uniči streho. V času suše je zalivanje sicer priporočljivo, vendar tudi tedaj ni nujno, ker bodo sedumi, iz katerih je pri nas sestavljena ekstenzivna zazelenitev, ostali pri življenju že, če preživi vsaj del njihovega koreninskega sistema. Gre za najbolj hvaležno obliko zelene strehe, ki je vsestransko koristna, nezahtevna, trpežna in še najcenejša opcija zelene strehe sploh. Kaj morate vse premisliti pri načrtovanju zelene strehe, preverite tu.

 

ekstenzivna ozelenitev strehe

 

 

Zelene strehe, katerih trpežnost že meji na čudež

Ekstenzivna zazelenitev prenese najhujše možne vremenske pogoje, saj je odporna proti visoki vročini, mrazu, vetru in celo toči. Na takšni strehi rastejo edine rastline, ki jim toča celo pomaga pri razmnoževanju. Ko toča namreč odbije del rastline, bo iz nje zrasla nova, saj se v naravi razmnožujejo s potaknjenci, ki so spojeni ali ločeni deli rastline, iz katerih se razvije koreninski sistem. Te skoraj čudežne rastline so sedumi. Gre v bistvu za rože trajnice, ki rastejo celo leto (kar je pri razvoju pomembna prednost) in imajo odpornost najbolj trdovratnih plevelov. Med poletno vročino se segrejejo tako močno, da jih z roko ne morete držati, a preživijo. Pozimi popolnoma zmrznejo in to jih prav nič ne moti. Vodo skladiščijo v sebi in so sposobne vse, kar imajo, prenesti v korenski sistem, če so površinski pogoji za življenje vendarle preslabi. In potem ob izboljšanju pogojev rastlina ponovno prodre na površino.

 

Na kaj moramo pri sedumih paziti

Verjetno je ob navedenem opisu odveč poudarjati, da vzdrževanje takih rastlin skoraj ni potrebno. Njihovi sorodniki rastejo v tundri, kjer je zemlja nekaj decimetrov pod površjem zmrznjena celo leto in lahko preživijo le ekstenzivne rastline, ki so vajene vsega hudega. Edina stvar, ki lahko sedume ogrozi, je to, da jim na strehi omogočite predobre pogoje. To pomeni, da rastna podlaga pod nobenim pogojem ne sme biti zemlja, ampak morajo biti to posebni substrati. Če je podlaga preveč bogata, namreč iz okolice vdrejo pleveli, ki sedume zamorijo in skazijo izgled strehe ali pa izvirne strešne rastline celo uničijo.