Kaj morate vedeti pred načrtovanjem zelene strehe?

Zelene strehe – da ali ne? To je vprašanje, ki pesti številne investitorje. Zelena streha je v Evropi in Sloveniji prisotna že dolgo. Priporočajo jo gradbeniki, krovci, projektanti. Toda investitor, ki si želi objekt prikrojiti v skladu s svojimi potrebami, se pogosto vpraša, ali ozelenjeno streho v resnici potrebuje ali ne?

Zelena streha se vam splača s finančnega vidika

V poletnem času vam bo zelena streha učinkovito varovala objekt pred poletno vročino, če se boste odločili za ekstenzivno ozelenitev. Te rastline so namreč trajnice, ki se vročine morajo ubraniti, če želijo preživeti. Posledično bodo ohlajale vaš objekt in vi boste prihranili pri uporabi klimatska naprave. Toplotna izolacija vam tega problema ne bo ekvivalentno rešila. Ko je vroče dlje časa, se namreč toplotna izolacija prej ali slej pregreje in ne opravlja več svoje funkcije.

Zelena streha vam bo podaljšala tudi življenjsko dobo strešnih hidroizolacijskih materialov, saj bodo ti varno skriti pred UV žarki, pregrevanjem in točo. Toča, ki bo vašo zeleno streho samo malce preorala, ne bo mogla povzročiti mehanskih poškodb na hidroizolaciji. UV žarki ne bodo mogli oslabiti materialov, ki se bodo zato starali počasneje. In termika, ki je zaradi svojih raztezkov materialov (krčenje ob mrazu in raztezanje ob vročini) smrtni sovražnik vsake hidroizolacijske membrane, bo v primeru zelene strehe deloala zelo omejeno. Torej boste finančno zmagali v vsakem primeru, saj bo z zeleno streho sanacija potrebna bistveno kasneje.

gradnja zelene strehe

 

Ne podcenjujte vzdrževanja zelene strehe

Zelena streha je živa kreacija, zato jo je potrebno vzdrževati. Pogosta napaka investitorjev v primeru intenzivnih in polintenzivnih zelenih streh je, da v fazi projektiranja ne poskrbijo za dovod vode in elektrike na strešno površino in prav tako ne zagotovijo servisnega dostopa. O čem govorimo? Če imate na intenzivno zeleno streho z drevjem in grmovjem, morate imeti električni priključek za kosilnico in pipo za zalivalno cev. Prav tako bi bilo zelo naporno, če bi vsakokrat morali na streho kosilnico vleči z vrvjo, zato je potreben dostop. In, kar ni zanemarljivo, za vzdrževanje potrebujete določen čas – če ga nimate, lahko to za rastline postane težava. Na drugi strani obstaja enostavna rešitev za vse to: če so vam vsi ti ukrepi nadležni in nimate dovolj časa, si enostavno omislite ekstenzivno ozelenitev. Tam vzdrževanja skoraj ni. Zaliva se le izjemoma in vse, kar je potrebno postoriti, je gnojenje enkrat letno ter priložnostno puljenje plevela, ki pa niti ni obvezno, če vas plevel ne moti.

Izvedba zelene strehe je ključna za uspeh

Priporočamo vam, da si v tistem trenutku, ko se odločite za izvedbo zelene strehe izberete izkušenega in specializiranega izvajalca, ki bo poskrbel za vgradnjo zelene strehe. Naj bo izbrani izvajalec z vami prisoten že od ideje naprej. Tako bo poskrbel, da ne boste vi, vaš projektant in drugi izvajalci delali napak na zeleni strehi. To vam bo prihranilo odvečne stroške sprememb in sanacije, ki bi nastale, če strokovnjak ne bi bdel nad projektom. Poleg tega je strokovna vgradnja zelene strehe ključna za njen uspeh, saj bo tako izvedena optimalno. V nasprotju z vsesplošnim prepričanjem vgradnja zelene strehe ni tako enostavna, kakor izgleda, saj je strešni ekosistem zelo kompleksen in zahteva točno prave materiale v natančni količini oz. debelini glede na posamezen tip rastlin. Pozabiti ne gre niti na primerne hidroizolacijske materiale, ki morajo biti tudi odporni proti koreninam, saj bo le tako zagotovljena vodotesnost objekta in s tem povezana varnost. Tudi glede tega vam bo prav prišel dober nasvet.